Haastattelussa Kuningasidea

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Urbaani sanakirja määrittelee kuningasidean tarkoittavan ajatusta, joka vaikuttaa hyvältä idealta illalla, mutta aamulla huonolta. Sellaisia tulee yleensä alkoholin vaikutuksen alaisena. Myös Helsingistä ponnistava 12-henkinen yhtye tottelee nimeä Kuningasidea, mutta heidän mukaansa tässä tapauksessa ajatus on loistava myös seuraavana päivänä ja siitä ikuisuuteen.

Moni muistaa pari vuotta sitten turuilla ja toreilla kaikuneen kesäkappaleen, jossa ihmisiä kehotettiin noudattamaan elämässään aatetta, jossa on Enemmän duoo ku sooloo. Vaikka Kuningasidea on musisoinut täyteen ahdetuissa keikkapaikoissa jo vuodesta 2010, räjäytti heidän ensimmäinen virallinen singlensä potin. Elettiin vuotta 2012 ja maailma oli kauneimmillaan.

– Tehtiin levyä, ja siellähän syntyi monta hienoa biisiä. Sinänsä emme tehneet hittibiisiä tarkoituksella, koska ne kaikki kappaleet olivat hittejä, Kuningasidean laulaja ja kitaristi Väinöväinö naurahtaa Staran haastattelussa.

Yhtye valitsi Enemmän duoo ku sooloo -kappaleen ensimmäiseksi singleksi, ja loppu on historiaa. Suomen kansa ihastui kannustavasanaiseen lauluun, eikä ole varmasti olemassa notkelmaa, jossa sitä ei olisi hyräilty. Ensimmäinen albumi On uusi aika ilmestyi 16. kesäkuuta samana vuonna. Nyt elämänilosta, tarttuvista pop-biiseistä ja energisistä keikoistaan tunnettu Kuningasidea on julkaissut uuden singlensä Pohjolan tuulet. Juuri sopivasti kesän kynnyksellä.

– Ei kai meillä ole tarkoituksena leipoa kesähittejä, yhtyeen rummuissa ja räpäytyksissä vaikuttava Pole mittailee rauhallisesti.

– Niin, me tehdään biisejä, jotka tuntuu hyvältä. Jos ne tuntuu oikein hyviltä, niin me toivotaan, että ne tuntuis muistakin hyviltä, Väinöväinö paljastaa lisää ideologiasta virnuillen.

Stara
Stara

”Reggae on saanut ison mahdollisuuden”

Hyväntuuliset miehet myöntävät, että kesään ihastuttavasti sopiva reggae-tyyli on omiaan aurinkoisena vuodenaikana, ja kesä on muutenkin inspiroiva aihe. Silti Kuningasidean 12-henkinen karavaani suuntaa matkansa joka viikonloppu jonnekin päin Suomea – myös keskellä talvea. Keikkatahti käsittää noin sata vetoa vuodessa. Kuinka tusinapäinen jengi voi ylipäätään olla harmoniassa ja hoitaa käytännönjärjestelyt kunnialla?

– Pyritään olemaan siellä missä on sovittu, että nähdään. Ja oikeaan aikaan. Siitä on hyvä lähteä, Pole tuumaa asiantuntevasti.

Kuningasidean kaksitoistahenkinen orkesteri on hitsautunut yhteen ystävyydestä. Osa yhtyeen jäsenistä on toiminut muusikkona jo vuosia, mutta mukana on myös soittajia, jotka ovat tarttuneet instrumentteihinsa ensimmäisen kerran tässä bändissä. Väinöväinön ja Polen silmistä huomaa hyvin syvän kunnioituksen yhtyeen tovereita kohtaan. Bändin ilmeisen hyvä yhteishenki lienee myös Kuningasideasta huokuvan sydämellisyyden ja sympatian voimanlähde.

– Me alettiin ensin 2008 Polen kanssa vähän friistailaa, ei nyt tekemään biisejä, mutta tuottamaan jotain ääntä. Jammailemaan, Väinöväinö aloittaa tarinan Kuningasidean takaa.

– 2009 kesällä me pidettiin sellaiset avoimemmat ja isommat jamit. Sitten sinne tuli frendejä ja aluks bändi oli vähän pienempi, eli seitsemän henkeä. Kun päästiin levyn tekoon, huomattiin yhtäkkiä, että oho, nyt on tullut frendejä lisää kelkkaan ja meitä oli 12, Pole nyökkää tyytyväisenä.

Kuningasideasta huokuu, että kokoonpano on löytänyt yhteisen sävelen. Vaikka ensimmäisellä levyllä oli monipuolisesti eri tyyleissä kaikuvaa musiikkia, määrittelee bändi itsensä enemmän rytmimusiikkia soittavaksi yhtyeeksi. Biisit ovat usein reggae-pohjaisia. Monen mielestä Suomi-reggae on kuitenkin jäänyt valitettavan laihaksi Jukka Pojan ja Soul Captain Bandin takavuosien huippumomenttien jälkeen. Kuningasidea tyrmää väittämän.

Pole kertoo, että reggaella on Suomessa vahva alakulttuurinsa, ja tästä on todisteena esimerkiksi Juhannuksena Mäntyharjulla järjestettävä Wibes-festivaali. Tapahtumassa pääsee näkemään runsaasti suomalaisen soundsystem-kulttuurin yhtyeitä, ja erityisesti reggaeen painottuvia kokoonpanoja. Kuningasidean lisäksi tapahtumassa esiintyvät muun muassa Raappana, King Shiloh, St. Rasta, Hossni ja Selecta Andor.

– On kuitenkin positiivinen asia, että rytmimusiikki sekä reggae ja takapotkukitara ovat saaneet ison mahdollisuuden Suomessa. Se ei ole keneltään pois, Väinöväinö jatkaa.

”Biisi kirjoitti lopulta itse itsensä”

Kuningasidean tuore sinkku Pohjolan tuulet yhdistelee melodisesti suomalaisia sydänjuurissa itäviä aatteita jopa hieman folkloristiseen sävyyn. Samaan aikaan kappaleessa on yhtyeelle tunnusomaista reggae- ja räp-henkisyyttä. Pohjolan tuulet on kuitenkin monin tavoin maltillisempi, aikuisempi ja jopa haikea verrattuna vuonna 2012 koko Suomen yli jyränneeseen kesähittiin. Tunteet ovat syventyneet. Pojat kuvailevat kappaleen tyylilajiksi folksoulin.

– Biisi syntyi pikkuhiljaa. Se kasvoi meidän kanssamme ja kirjoitti lopulta itse itsensä. Kun tekee niitä asioita, jotka tuntuvat itselleen oikeasti tärkeiltä, voi tuntea itsensä kokonaiseksi, Väinöväinö kuvaili jo biisin julkistamisvaiheessa.

Kuningasidea viettää parhaillaan aikaansa studiossa viimeistellen tulevaa toista studioalbumiaan, jolta löytyy myös vastikään julkaistu uutuussingle. Uusi albumi julkaistaan alkusyksystä, eivätkä taiteilijahenkiset muusikkomiehet tahdo asettaa tiukkoja päivämääriä levyn ilmestymiselle. Samaan aikaan he yrittävät myös ehtiä yleisön eteen tekemään sitä rakkainta asiaa – esiintymään. Kuningasidean keikat ovat energisiä ja yleensä keikkapaikan valtaa lämmin aalto.

– Yleisössäkin on aina hyvä meininki, eikä pelkästään lavalla. Sieltä lavalta näkee paljon, ja keikkailu on muutenkin supermahtavaa, Pole aloittaa naurahtaen.

– Se on hauskaa, kun saapuu mestoille, niin tietää, että tänään on bileet kaikille, jotka saapuu paikalle. Mielummin aina hymyilee, kuin murjottaa tylsää iltaansa, veijarit vielä vinkkaavat loppuun.