Jymy-yllätys tutkijoilta: Tumma suklaa suojaa UV-säteilyltä!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Punainen, kiristävä ja kipeä nahka ovat merkkejä siitä, että aurinko on päässyt polttamaan ihon ikävästi. Parhaiten palamiselta voi suojautua olemalla sisätiloissa UV-säteilyn ollessa voimakkaimmillaan, mutta myös erilaiset suojavoiteet auttavat. Nyt on paljastettu herkullisempi keino.

Auringossa voi viettää enemmän aikaa syömällä tummaa suklaata. Lontoolaisten tutkijoiden mukaan 12 viikon ajan 20 grammaa tummaa suklaata ennen auringonottoa syöneet pystyivät olemaan auringossa kaksi kertaa pidempään palamatta kuin he, jotka eivät tähän syvän kaakaon makuiseen herkkuun koskeneet. Keitetyn ravun ulkonäöltä välttyy, jos vahvaa ja tummaa suklaata syö päivää aiemmin.

Tutkimus toteutettiin vuonna 2009 ja sen tulokset julkaistiin Journal of Cosmetic Dermatology -julkaisussa. Syy pillee siinä, että tummassa suklaassa on ainesosia, jotka suojaavat ihoa UV-säteilyltä, ehkäisevät ihon vanhenemista ja estävät ennakoivasti ihosyöpää. Kannattaa kuitenkin ottaa rannalle mukaan myös suojaavaa vaatetusta ja aurinkorasvaa.