Unohda kemikaalit – näin poistat tahrat luonnonmukaisemmin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Monet ovat tehneet kesän suursiivouksen kesälomansa ensimmäisinä päivinä, jotta loppuloman voi lekotella ja nautiskella ilman turhaa kiirettä ja stressiä. Pesuaineet saattavat sisältää vahvoja kemikaaleja, mutta apua putsaamiseen voi löytyä myös ruokakaupan elintarvikehyllyltä.

Esimerkiksi sitruuna on monipuolinen puhdistusaine. Etikkaa voi käyttää puulattioiden pesuun ja se desinfioi pintoja tehokkaasti. Etikkaa tulee sekoittaa veteen siten, että yhteen litraan vettä pannaan kymmenen millilitraa etikkaa. Sen sijaan aiemmin jo mainittu sitruuna käy sellaisenaan esimerkiksi mikron putsaamiseen. Pane sitruunan puolikas mikroon puoleksi minuutiksi ja avot, laitteen sisällä olevat rasvatahrat lähtevät rätillä helpommin kuin uskoisikaan.

Sitruuna jättää myös puhtaan tuoksun esimerkiksi keittiön tasoille pirskotettuna ja pyyhittynä. Sitruunan mehun voi sekoittaa myös veteen. Suolan avulla voi poistaa sitkeitä rasvajäämiä esimerkiksi uunista, liedeltä ja uuninpelleistä. Suolaa kannattaa ripotella kostutetulle pinnalle ja antaa vaikuttaa varttitunnin ajan. Tahra lähtee sen jälkeen pyyhkimällä.

Sooda puolestaan poistaan kalkkisaostumia ja palauttaa esimerkiksi kylpyhuoneen laattojen loiston. Anna soodan vaikuttaa pinnalla puolisen tuntia ja pyyhi kostealla. Vaalea leipä sopii nahkaisten huonekalujen kiillon parantamiseen, kun hieroo kuivemmalla leipäpalalla esimerkiksi nahkasohvassa olevaa tahraa. Vinkit tarjosi Femail First.