Poliisi varoittaa autoilijoita yleisestä rikoksesta: ”Ikkunan raottaminen ei auta”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kesän helteet ovat olleet paitsi upea kokemus myös tuskaa varsinkin ilman ilmastointia eläville. Ihmisiä enemmän kuumat kelit ovat kuitenkin vaikuttaneet lemmikkeihin, kuten koiriin. Koiran jättäminen kuumaan autoon onkin melko yleinen rikos myös Suomessa.

Poliisi
Poliisi

Nyt poliisi muistuttaa autoilijoita Facebookissa, että tilanne on eläinsuojelurikos. Koiran tukalaa oloa ei auta ikkunoiden raottaminen, kun virheellisesti luullaan. Ikkunoiden kautta ei synny nimittäin ilmavirtaa, joka auttaisi viilentämään autoa, jonka lämpötila voi helteellä nousta nopeasti saunan lukemiin. Lemmikit ovat vakavassa vaarassa menehtyä sellaisessa pätsissä.

Alla olevassa viestissä poliisi neuvoo mitä tehdä, jos sivullinen näkee autossa olevan koiran.

Nyt on kuuma! Hyvä aika muistuttaa, että koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos.

Ruotsin kennelliiton tutkimuksen mukaan auton sisälämpötila saattaa nousta aurinkoisessa parinkymmenen asteen lämpötilassa tunnin aikana 50 asteeseen. Lämpimänä hellepäivänä lämpötila voi kohota jopa 80 asteeseen. Ajattelepa 80 asteen lisäksi päällesi vielä turkki! Ikkunan avaaminen raolleen ei myöskään estä lämpötilan nousua.

Itsestään selvää lienee, ettei myöskään lasta saa jättää kuumaan autoon. Poliisi pelastaa joka vuosi ihmisiä ja eläimiä tukalan kuumista paikoista. Jos huomaat, että lapsi tai eläin on jätetty kuumaan autoon, eikä ilmastointi vaikuttaisi olevan päällä (huom! Useissa autoissa ilmastointi toimii vain mikäli auto on käynnissä), tee seuraavasti:

1) Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Mikäli auto olisi parkkeerattu esim. kaupan eteen, pyydä infopisteen henkilökuntaa ystävällisesti kuuluttamaan asiasta kaupassa. Kannattaa kysellä myös ihmisiltä lähettyviltä tietävätkö he missä auton omistaja tai avainten haltija on.

2) Jos auton avaimen haltijaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla 112. Ota rekisterinumero ylös ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika.

3) Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta. Lähestyvän lämpöhalvauksen merkkejä sekä ihmisillä että eläimillä ovat yleensä sekavuus ja tajunnan tason lasku. Jos ihminen tai eläin ei reagoi tai vaikuttaa paniikkiselta, eikä auton ilmastointi vaikuttaisi toimivan ja lämpö autossa nousisi uhkaavasti, olet rikoslain 4 luvun 5 § mukaan oikeutettu rikkomaan auton ikkunan ja pelastamaan kuumassa autossa värjöttelijän. Tällainen pakkotila on kuitenkin se viimeinen keino. Ota ensin yhteyttä hätäkeskukseen – he neuvovat mitä tehdä. Mikäli myös hätäkeskus neuvoisi päätymään tällaiseen ääritilanteeseen, riko se ikkuna joka on mahdollisimman kaukana lapsesta tai eläimestä.

Aurinko paahtaa lomalaisia, me poliisissa paahdamme töitä. Turvallista ja aurinkoista kesää kaikille!