Onnea ihmiskunta! Seitsemästä maailmanlopusta selvitty

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Maailmanloppua on ennustettu pelkästään 2000–2014 välisenä aikana kolme kertaa. Olemme kuitenkin selvinneet niistä jokaisesta. Vaikka maailmanlopusta on kohistu koko ihmiskunnan historian ajan, pidettiin sitä ensimmäisen kerran varmana tuhat vuotta ajanlaskumme alun jälkeen.

Ihmiset jättivät kotinsa maailmanlopun uhan alla. Kun vuosituhat vaihtui vuodesta 999 vuoteen 1000, ei maailma tuhoutunutkaan. Tällöin selitettiin, että virhe johtui siitä, että ajanlasku aloitettiin Jeesuksen syntymästä eikä kuolemasta. Maailma ei tuhoutunut myöskään helmikuussa vuonna 1524. Tällöin planeettojen sijainnit enteilivät lontoolaisten astrologien mukaan samanlaista vedenpaisumusta kuin mihin Nooa arkkeineen joutui. Ihmiset pakenivat korkeille pakoille turhaan.

Nostradamuksen ennustuksia tulkitaan ahkerasti, ja muun muassa hänen väitetään varoittaneen 9/11-katastrofista satoja vuosia aiemmin. Hän on myös ennustanut maailmanloppuja, joita ei kuitenkaan ole vielä tapahtunut. Sen sijaan televisioevankelista Pat Robertson piti lähes varmana, että maailma loppuu vuonna 1982. Hän sai useita uskovaisia puolelleen, ja joutui myöhemmin selittelemään virhettä.

Millenium loi valtavan pelkoaallon, jonka mukaan tietotekniikka tuhoutuisi vuosituhannen vaihteessa. Ihmiset keräsivät ruokavarastoja ja pelkäsivät pahinta. 2000-lukua on pian eletty 15 vuotta. Myös yhdysvaltalainen pastori Harold Camping sai ihmiset valtaansa maailmanlopun lietsomisella. Ensimmäisen kerran hän ennusti loppua 6. syyskuulle vuonna 1994, mutta myönsi 7. syyskuuta virheensä ilmielävänä.

Seuraava Campingin ennustama päivämäärä oli 21. toukokuuta 2011. Tämän jälkeen moni mieheen luottanut kritisoi pelon lietsomista, sillä ihmiset olivat myyneet maailmanloppua odottaen koko omaisuutensa. Maailma ei loppunut myöskään mayojen kalenteriin 21. joulukuuta vuonna 2012.

Seuraavat ennustukset osuvat neljän vuoden päähän, kun tohtori F. Kenton Beshore väittää lopun saapuvan vuosien 2018–2028 välillä. World Bible Society -yhteisön perustaneen Beshoren ennustukset perustuvat Raamattuun. Mirror-lehden mukaan hän uskoo, että maailma tuhoutuu vuonna 2021, jolloin kaikki loppuu. Ennustaja toivoo, että uhkakuva ajaisi miljardit ihmiset Jeesuksen tykö.

Beshorea realistisempi vaihtoehto on maata lähestyvä steroidi 1950 DA, jolla on 0,3 prosentin mahdollisuus osua Maahan. Osuman ennustetaan tapahtuvan 16. maaliskuuta vuonna 2880. Asteroidi on läpimitaltaan kilometrin luokkaa ja voi aiheuttaa suunnatonta tuhoa Tellukseen iskeytyessään. Tiedemiehet eivät ole vielä keksineet keinoa asteroidin tuhoamiseksi.

Mahdollisten maailmanlopun skenaarioiden joukkoon voidaan laskea myös ihmisen aiheuttamia syitä, kuten saasteiden aiheuttamia ongelmia, tekoälyn liiallista kehittymistä, biologista sodankäyntiä ja mehiläisten joukkokuolemaa. Listauksissa on usein mukana myös luonnonmullistuksia, kuten jättiläismäisten tulivuorten purkauksia ja maapallon magneettikentän äkillisiä muutoksia.