Verkkosivusto paljasti: Kuka tahansa voi käyttää Rädyn verokikkailua!

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomessa monet valtamediat nostivat eilen pääuutiseksi terveysministeri Laura Rädyn yritystoiminnan, jonka puitteissa hän oli aikoinaan työskennellyt ja nostanut siten myös osinkoja. Kovin vähälle huomiolle kuitenkin jätettiin – ilmeisen tarkoitushakuisesti – että kyseessä oli tuolloin aivan normaalista ja laillisesta yritystoiminnasta.

Monet mediat, Yleisradio mukaanlukien, ovat väittäneet räikeän virheellisesti, että kyseessä olisivat olleet verottomat osingot. Niin ei kuitenkaan todellisuudessa ollut, sillä Suomessa verottomia osinkoja ei ole olemassa.

Rädyn yritys joutui maksamaan hänen tekemästään työstä saadusta voitosta 26 prosentin verot ennen kuin yritys kykeni maksamaan euroakaan osinkoja. Lisäksi ilman uusia veroseuraamuksia yritys kykeni tuolloin maksamaan omistajilleen ainoastaan yhdeksän prosenttia yrityksen nettovarallisuudesta.

Yleisradio
YLE.fi

Asiaan liittyvässä uutisoinnissa monet duunarit ovat valitelleet, että heillä ei ole mahdollisuuksia vastaavaan verokikkailuun. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole, sillä jokaisella suomalaisella on mahdollisuus perustaa osakeyhtiö ja ryhtyä nostamaan yrityksestä myös osinkoja. Ei tosin verottomia osinkoja, joita ei Rätykään nostanut.

Räty käytti toimintaansa niin sanottua holding-yhtiötä, joiden käyttäminen ei ole enää nykyisin mahdollista, mutta osakeyhtiön voi perustaa kuka tahansa. Verkkosivusto Silver SERPer on nyt julkaissut ohjeet siitä miten jokainen voi halutessaan ryhtyä tekemään laillista verosuunnittelua.