Isis on muutakin kuin terroristijärjestö – naiset kärsivät nimestä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Syyriassa ja Irakissa toimiva jihadistijärjestö ISIS lukeutuu tämän hetken pahamaineisimpiin terroristijärjestöihin ja nelikirjaiminen sana on lyhenne islamilaisesta valtiosta. Kerroimme äskettäin amerikkalaisen ISIS-yhtyeen kohtaamista ongelmista terrorismiin kytketyn nimensä johdosta. Nyt ääneen nousee Isis-niminen nainen.

YouTube
YouTube

Floridalainen Isis Martinez on aloittanut kampanjansa mediaa vastaan, jotta julkaisuvälineet lopettaisivat ISIS-sanan käytön. ISIS aiheuttaa naisen mukaan suuresti arkielämän vaikeuksia, sillä kohtalokas kirjainlyhenne on monen naisen etunimi, ja tämä saa aikaan epätoivottuja reaktioita ihmisissä. Hänen mukaansa tunnustamattomasta valtiosta puhuttaessa tulisi käyttää ISIL-lyhennettä, mikä tulee suoraan sanoista Irakin ja Levantin islamilainen valtio, Islamic State of Iraq and the Levant.

Naisen etunimenä Isis on merkitykseltään kaunis ja vanha, sillä se on ollut muinaisessa Egyptissä palvottu äitijumalatar. Isis-jumalatarta on palvottu ympäri maata ja se on yksi merkittävimmistä ja pisimpään palvotuimmista jumalista. Isis on suuri äiti, kuolematon puoliso, taivaankuningatar sekä perheen ja perhearvojen puolustaja. Isis on vaikuttanut merkittävästi myöhemmin kristillisen Neitsyt Marian kultin syntymiseen.