MTV Push -epäselvyydet paisuvat – tämäkö muka some-hehkutusta?

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Stara uutisoi viime viikolla Helsingissä järjestetyn MTV Push -tapahtuman budjetista, joka osoittautui ammattilaisten tarkastelussa aivan muuksi kuin mitä tapahtuman puitteissa lopulta käytännössä järjestettiin. Nyt tapahtumaan liittyvät epäselvyydet ovat saaneet uusia ulottuvuuksia sosiaalisen median viesteistä.

Tänään Helsingin kaupunkimarkkinointiyksikön päällikkö Saila Machere kertoi Iltalehdelle, että MTV Push -tapahtuma on kiinnostanut useissa eri maissa ja siitä on puhuttu muun muassa Saksassa, Yhdysvalloissa, Britanniassa, Japanissa ja Kiinassa. Staran toimitus tarkasti mitä tapahtumaan liittyviä päivityksiä sosiaalisista medioista löytyi. Yhteisöpalvelu Twitteristä löytyi jonkin verran aitoja mainintoja MTV Push Helsinki -viittauksilla, mutta samalla löytyi myös jotain muuta – tapahtumalle ja sen järjestäjille vähemmän imartelevaa dataa.

MTV Push Helsinki -tapahtumaan liittyviä hashtageja ja linkkejä löytyi Twitteristä lukuisten näennäisesti eri käyttäjien julkaisemana. Viestien sisältö oli kuitenkin keskenään täysin identtistä, joten on selvää, että viestit olivat tulleet samasta lähteestä. Tällainen ilmiö viittaa siihen, että jokin taho on ostanut tapahtumalle keinotekoista Twitter-hypeä.

MTV Push Helsinki Twitterissä, Kuva: Stara
MTV Push Helsinki Twitterissä, Kuva: Stara
MTV Push Helsinki Twitterissä, Kuva: Stara
MTV Push Helsinki Twitterissä, Kuva: Stara

Ensimmäiset koneelliset viestit on julkaistu 11. syyskuuta ja seuraavat jo seuraavana päivänä. Esimerkiksi TwitGain-palvelu kauppaa parhaillaan retwiittejä, eli uudelleen twiittauksia, 100 kappaletta kolmella eurolla. Näin ollen tapahtumien, yhtyeiden ja yritysten some-tilastojen kaunistaminen ei tule kovin kalliiksi, jos mainintoja täytyy saada nopeasti.

Kerroimme viime viikolla, että peräti 125.000 euron kuluiksi MTV Push -tapahtuman avustushakemuksen budjetissa määriteltyä esiintymislavaa tekniikoineen ei nähty tapahtumassa lainkaan. Niin ikään budjetissa turvatoimien hinnaksi oli määritelty 130.000 euroa, jolla olisi saanut paikalle 325 järjestysmiestä kahdeksi päiväksi, ja 15.000 euron vessabudjetilla paikalle olisi saanut 150 bajamaja-vessaa. Turvamiehiä ja vessoja ei paikalla juuri näkynyt, joten nyt on tarpeen selvittää mitä on tapahtunut.