Hoida stressi pois ennen sen laukeamista

Terveys · Terhi Piiroinen

Huolestuttava tutkimustulos väittää, että kaksi kolmasosaa ihmisistä tuntee stressiä jo sängystä noustessaan. Kerroimme taannoin, että stressihormoni, eli kortisoli, voi altistaa ihmiskehon useille eri heikkouksille ja aiheuttaa jopa ennenaikaista vanhenemista.

Stressihormonin tuotantoa ei pysty säätelemään, ja pahimmassa tapauksessa ylivallan ottanut stressi aiheuttaa sydänkohtauksen. Femail First -lehden mukaan ihmiset kärsivät stressistä jopa 14 kertaa päivässä. Kuinka salakavalan piinan voi sitten välttää? Ihmisille on elintärkeää saada elämään omaa tilaa ja stressiä pitäisi ennemmin ennaltaehkäistä kuin keskittyä pelkästään sen vähentämiseen.

Ei ole järkevää toimia vasta sitten, kun uupumus ja ahdistus ovat ottaneet vallan. Jotta olotila ei vaipuisi stressisuossa tarpomiseen, kannattaa hyvinvointiin kiinnittää huomiota jo ennen kortisolikohtauksen purkautumista. Yhtäjaksoiset ja pitkät yöunet auttavat vaivaan kuin vaivaan. Myös ruokavalio, vapaa-aika ja virikkeet auttavat stressin unohtamisessa.

Yksi parhaimmista tavoista saada potkua päivään on ennen töitä suoritettu juoksulenkki. Ensimmäinen kerta on epätoivoinen, toinen ärsyttää ja kolmas ketuttaa. Lopulta aamulenkin jälkeiseen fiilikseen jää koukkuun. Vaikka stressistä on ihmisen selviytymiselle hyötyä, voi se pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa liiallista suorittamista. Paras tapa stressin purkamiseen ja estämiseen on ystävien ja läheisten kanssa oleminen.