Keksintö estää kännykän vakoilemisen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sijaintipohjaisten älypuhelinsovellusten tiedtään keräävän käyttäjänsä liikkeistä tietoja, vaikka sovellus ei olisi aktiivisessa käytössä. Tästä johtuen esimerkiksi Foursquare osaa ehdottaa käyttäjälleen häntä mahdollisesti kiinnostavia paikkoja.

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu NSA:lla on vapaa pääsy käytännössä kaikkien amerikkalaisten nettiyritysten tietoihin. Toisin sanoen NSA voi kerätä kaiken käyttäjätiedon ja kuvat, oli palveluna sitten Facebook, Google, Apple, Microsoft tai vaikkapa Dropbox. Markkinoille on suunniteltu myös tietoturvavarmoja puhelimia, joita ei pysty kuuntelemaan, seuraamaan tai hakkeroimaan. Nyt australialaisyhtiö Csaki on kehittänyt helpomman tien.

Vaateyhtiö on nimittäin tuonut markkinoille UnPocket-taskun, joka estää kaiken staattisen sähkökentän ja audio- tai radiotaajuisen sähkömagneettisen säteilyn läpäisemisen. Yrityksen mukaan tuote estää kaikki puhelimen signaalit ulos ja sisään. Taskua voidaan kutsua myös innoittajansa mukaan Faradayn häkiksi. Yhtiö toteutti taskun Edward Snowdenin paljastamien tietojen jälkikohuissa. Malliston nimi on Vuonna 1984 George Orwellin tulevaisuusfiktioteoksen mukaan, Wired uutisoi.