Lentoyhtiön suunnitelma: Seisomapaikka, läskilisä ja paikka ilman pelastusliiviä

Matkailu · Annika Kela

Lentoyhtiöt ovat alkaneet suunnitella uusia tapoja hinnoitella lentojaan. Olemme aiemmin uutisoineet että esimerkiksi Samoa Air -yhtiöllä käytössään läskilisä lippujen hinnoissa. Nyt neuvottelupöydälle on noussut uusia ehdotuksia, kuten seisomapaikat, paikat ilman pelastusliivejä, kolikko-wc ja pelkästään naisista koostuva miehistö.

Jokaisesta mukavuudesta lennolla pyydetään jatkossa lisämaksua. Jos tahdot matkustaa halvemmalla, joudut luopumaan monesta mukavuudesta, joita olet aiemmin pitänyt itsestäänselvänä. Mikäli ehdotukset hyväksytään, on tulevaisuudessa lentomatka erilainen kokemus kuin nykyisin. Seisomapaikan varanneella matkustajalla on käytössään numeroitu selkänoja, johon matkustaja voi nojata lennon ajan.

Lentolipun hintaan vaikuttaa myös kuinka paljon matkustaja laukkuineen painaa. Vessassa käymisestä pitää tulevaisuudessa maksaa, sillä ovi aukeaa kolikoilla. On tutkittu, että jos pelastusliiveistä luovutaan, on lentokone 25 kiloa kevyempi. Sama pätee myös siihen, että jos lennolla on pelkästään naishenkilökuntaa, on kone huomattavasti kevyempi. Kun polttoainetta kuluu kevyellä lennolla vähemmän, on myös lentolippu halvempi.

Lisähinnoiteltuja palveluita on tulossa lennoille lisää. On mahdollista, että lähitulevaisuudessa matkapuhelimen käyttö on lennoilla sallittua. Asiantuntuntijan mukaan matkapuhelimen käyttö ei nykypäivänä ole turvallisuusriski ja kiellosta todennäköisesti luovutaan. Lentoyhtiöt suunnittelevat palvelua, jossa puhelinta voi käyttää lennolla lisähinnasta.