Teknologia toi pikkutytölle käden – robottikäsi korvasi sormet

Viihdeuutiset · Annika Kela

Viisivuotias tyttö nimeltä Hayley Fraser on saanut uuden käden, koska hän oli syntynyt ilman vasemman käden sormia. Olemme aiemmin kertoneet pojasta, joka sai käsiproteesin 3D-tulostimen avulla. Myös tässä tapauksessa oli 3D-tulostimesta suuri apu robottikäden tekemisessä.

YouTube
YouTube

Reipas ja leikkisä Hayley on elänyt koko elämänsä ilman vasemman käden sormia. Tähän asti tytön ainoa vaihtoehto on ollut suuri leikkausoperaatio, jossa tytön varpaat kiinnitetään sormien tilalle. Vanhemmat eivät pitäneet leikkausta hyvänä vaihtoehtona, sillä käden paraneminen vaatisi paljon sairaalakäyntejä ja kuntoutuksia. Niinpä vanhemmat alkoivat etsiä muita vaihtoehtoja.

Lopulta vanhemmat löysivät hyvän vaihtoehdon, nimittäin robottikäden. Isä oli kuullut, että muillekin lapsille on tehty käsiproteeseja 3D-tulostimen avulla. Isä otti yhteyttä Amerikassa toimivaan hyväntekeväisyyssäätiö E-Nableen ja kertoi tyttärensä tilanteesta. Muutamia kuukausia sen jälkeen tyttö sai robottikäden. Haley sai itse valita, minkä värinen kädestä tulee. Mittatilaustyönä tehty käsi on pinkki, sillä se on tytön lempiväri. Isä on kuvannut videon, jossa hän esittelee käden ja sen toiminnallisuudet.