Maailman upein kello – tehty 135 pienemmästä kellosta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kellot olivat aikojen alussa pelkästään maahan pystytettyjä keppejä, jonka varjon perusteella pystyttiin määrittelemään, kuinka suuri osa päivästä oli jo kulunut ennen auringonlaskua. Tikun jälkeen keksittiin aurinkokello noin 3.500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Olemme esitelleet upeita kelloja ennenkin, mutta nyt otsikoihin nousee lontoolaisen Ham Yard Hotelin aulassa raksuttava kellokonaisuus. Kellotaulu on rakennettu 135 pienemmästä viisaritaulusta, ja ne näyttävät kellonajan lisäksi myös symmetrisiä kuvioita liikkuessaan. Upea teos on harvinaislaatuinen.

Ihmiset katsovat nykyään kellonajan puhelimensa näytöltä. Silti seinäkello on yksi kodin perusvarusteista, jota tulee vilkaistua vaistonomaisesti. Egyptiläiset käyttivät 3.400 vuotta sitten vesikelloja ja tiimalasi keksittiin 700-luvulla. Rannekellot yleistyivät vasta 1800-luvulla, ja ne syrjäyttivät taskukellot ensimmäisen maailmansodan jälkeen.