Usein juhlivien sperma on heikkolaatuista – harvalukuiset siittiöt uivat hitaasti

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yksi ihmisen keskeisimmistä tehtävistä on suvun jatkaminen, ja luontoäiti karsii mielellään heikoimmat yksilöt pois maailmankartalta tavalla tai toisella. Nyt hänen tähtäimessään ovat kaikki alkoholista liikaa nauttivat miespuoliset yksilöt.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ryyppäävien miesten siittiöt ovat sekundatavaraa. Guardianin julkaiseman tutkimustuloksen mukaan yli viisi alkoholiannosta viikossa nauttivat miehet tuottavat heikkolaatuisempaa spermaa kuin selvinpäin pysyvät kanssatoverinsa. Suurin siittiöiden romahdus tapahtuu kuitenkin yli 25 alkoholiannosta viikossa nauttiville miehille.

Tutkijoiden mukaan siittiöt ovat sitä vähälukuisempia, hitaampia ja epäsäännöllisemmän muotoisia mitä enemmän mies oli nauttinut viikossa alkoholia. Neljäkymmentä alkoholiannosta viikossa nauttineiden miesten siemennestetuotanto laskee peräti 33 prosenttia.

Tulokset ovat tuhoisia, mikäli ryyppääminen on toistuvaa. Runsasta alkoholinkäyttöä ei kuitenkaan suositella ehkäisykeinoksi. Lisäksi tutkijat muistuttavat, että vahingollisista juomatottumuksista on myös paljon muuta haittaa elimistölle, eikä alkoholistin siittiöille välttämättä tule edes käyttöä tai kysyntää naisten keskuudessa.