Matkalaukkuelämä oppikouluna – 8 asiaa ylitse muiden

Lifestyle Matkailu · Terhi Piiroinen

Katso ympärillesi ja pane esillä olevat tavarat tärkeysjärjestykseen. Karsi sen jälkeen mielessäsi kaikki turhat tavarat pois ja mieti, mitä esineitä ilman et tulisi toimeen. Tarkoituksena on pohtia, kuinka vähällä ihminen voi selviytyä ja mikä on todella tarpeellista elämiselle ja olemiselle.

Käytännössä saman kokeen voi suorittaa irtioton tai reppureissun avulla. Matkalaukkuelämä opettaa parhaimmillaan elämisen jaloa taitoa, etenkin jos takataskusta puuttuu kaikkien pohattojen unelmaväline musta Amex. Kun mukana menossa on vain kourallinen tavaroita, tajuaa nopeasti elämälle aidosti välttämättömimmät asiat.

Minimalistinen elämäntyyli on samaan aikaan vapauttavaa ja kahleista irrottavaa. Kuinka hienoa on päästä eroon turhasta materiasta ja korvata se henkisellä pääomalla ja rikkaudella? Vastaus: Äärimmäisen hienoa. Kokemuksia ei pysty ostamaan kirjahyllyyn.

Pysyvä koti luo turvallisuudentunnetta. Toisaalta, eikö olisi upeaa, jos pystyisit ihmisenä sopeutumaan minne vain ja niillä rahkeilla, jotka sinulle on annettu? Rutiinien orjat eivät osaa heittäytyä spontaanisti tulevaan, ja menettävät siksi elämän yksittäiset huippuhetket – heidän mielestä kaikki pitää olla ennalta suunniteltua ja varmaa.

Kun ympärillä ei ole turhaa roinaa, oppii näkemään enemmän oman elämän ulkopuolelle. Miltä maailma näyttää aamuna, kun heräät matkalta tuntemattomaan? Voitko olla onnellinen ilman säännöllistä päivärytmiä ja tuttua aamukahvimukia? Jos et, sinun on ehkä aika opetella syvempiä asioita itsestäsi. Ihminen on sopeutuvainen yksilö, mikäli sille annetaan mahdollisuus.

Itsensä voittaminen syntyy mukavuusalueelta poistuessa. Matkalaukkuelämä ei ole helpoin tapa kerryttää kokemuksia, mutta on varmasti opettavaisempaa kuin tutun ja ankisen arjen pyörittäminen.

Kun lähellä ei ole samoja kasvoja viikosta toiseen, on helpompi tehdä tuttavuutta myös uusien ihmisten kanssa. Jumahtaneessa elämäntyylissä ihminen kasvattaa maaperäänsä paksut juuret, joita on vaikea leikata irti. Vieraat asiat alkavat lopulta pelottaa, ja loppuelämä on yhtä jahkailemista ja jossittelua.

Yksi matkalaukkuelämän parhaimpia puolia on takaisin palaaminen. Kun käy muualla ja ottaa etäisyyttä tuttuun ja turvalliseen elämään, oppii arvostamaan perusasioita uudella tavalla. Läheisistä tulee arvokkaampia ja mitään asioita ei pidetä enää itsestäänselvyytenä. Mahtuisiko sinun elämäsi matkalaukkuun, edes muutamaksi viikoksi?