Valomerkki Suomen yökerhoissa jo kello 01.30?

Ruoka Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen holhoavaan ja rajoituksiin perustuvaan alkoholipolitiikkaan kyllästyneen Tolkku käteen -yhteisön kansalaisaloite Ravintoloiden aukioloaikojen vapauttaminen on rikkonut 10.000 allekirjoittaneen rajan. Aloitteessa Suomen halutaan vapauttavan ravintoloiden aukioloajat monien muiden maiden tapaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee parhaillaan luopumista ravintoloiden nykyisistä jatkoajoista, mikä tarkoittaisi käytännössä sitä, että yökerhot joutuisivat sulkemaan ovensa jopa kaksi tuntia nykyistä aiemmin. Pisimpään auki olevat yökerhot antavat nykyisin valomerkin kello 3.30, mutta kahden tunnin jatkoajan poistuessa valomerkki tulisi jo kello 1.30.

Muutos aiheuttaisi välittömästi lisää järjestyshäiriöitä kaupunkien keskustoihin ja puistoihin, joihin yökerhosta poistuvat asiakkaat jäisivät viettämään iltaa. Lisäksi juhliminen siirtyisi jatkobileet-tyylisesti yksityisasuntoihin, joihin poliisille tulisi jatkossa merkittävästi nykyistä enemmän hälytyksiä.

Tolkku käteen -yhteisö järjesti helmikuussa Hiljainen minuutti -kampanjan, jolloin yli 500 ravintolaa hiljeni minuuutiksi vastalauseena ehdotukselle ravintoloiden jatkoaikojen poistamisesta. Huhtikuussa järjestettiin myös yli 600 henkilön Tolkkua holhoukseen -mielenilmaus eduskuntatalon edessä sekä useila muilla paikkakunnilla.