Kaipaatko maustetta elämään? Lisää sitä myös lautaselle

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jokainen tuntee ainakin yhden neitokaisen, jota voi kutsua luonteeltaan pippuriseksi. Joku toinen voi sen sijaan olla hyvinkin tulinen, hapan tai vaihtoehtoisesti hieman liiankin imelä. Erilaisilla mauilla kuvataan helposti myös ihmisten persoonallisuutta.

Nyt on toteutettu tutkimus, jonka mukaan ruokailutottumukset ja etenkin siihen liittyvä mausteiden käyttö kielii usein henkilön persoonallisuudesta. Osa ihmisistä on saattanut syödä koko ikänsä miedosti maustettuja ruokia, kunnes esimerkiksi vanhemmalla iällä innostuu eri kulttuureiden tarjoamista makuelämyksistä.

Ruoan valmistustapojen lisäksi makukavalkadiin vaikuttavat mausteet ja se, kuinka paljon ja missä vaiheessa valmistusta niitä on käytetty. Penn Staten yliopiston suoritttaman tutkimuksen mukaan enemmän mausteista nauttivat ja niitä myös ruoanlaitossa suosivat ihmiset ovat rohkeampia kuin miedompien makujen kokkailijat.

Mausteisesta ruoasta nauttineet henkilöt ottavat tutkimuksen mukaan enemmän tietoisia riskejä elämässään ja käyttäytyvät seikkailunhaluisemmin. Testissä arvioitiin 200 henkilöä, joiden ikähaitari asettui 18–45-vuoden välille. Tutkimustulokset julkaistiin viime vuoden Institute of Food Technologies -tahon järjestämässä vuosikokouksessa.