Elefantit kuulevat ukkosen ja sateen jopa 250 kilometrin päästä

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Monilla eläimillä on mystinen kyky havaita luonnonmullistuksia kauan ennen ihmisiä, ja esimerkiksi Kaakkois-Aasian tsunamissa elefantit pakenivat kauhuissaan rannoilta kun ihmiset makoilivat vielä kaikessa rauhassa aurinkotuoleissaan. Nyt asiasta on saatu tutkimustietoa.

Texas A&M selvitti Namibiassa toteutetussa seitsemän vuotta kestäneessä tutkimuksessa miten elefantit reagoivat erilaisiin luonnon tapahtumiin. Samalla selvisi, että elefantit kykenevät kuulemaan esimerkiksi ukkosen jopa 250 kilometrin päästä.

– Elefanttien yllättäviä kokoontumisia ei ole ennen kyetty selittämään. Me tutkimme niiden nopeita paikan vaihtoja. Seurasimme yhdeksää elefanttia GPS-lähettimillä, professori Oliver Frauenfeld kertoo tutkimuksessa.

Tutkijat selvittivät asiaa elefanttien keskinäisellä liikehdinnällä ja vertaamalla niitä muun muassa alueella tapahtuviin myrskyihin. Luonnon jättiläiset tarvitsevat vettä, ja ne lähtivät kulkemaan sateita kohti jopa päiväkausia ennen sateen saapumista saadakseen vettä nopeammin. Tutkijat eivät onnistuneet vielä selvittämään kuulevatko elefantit paremmin ukkosen jylinän vai sadepisaroiden rummutuksen maassa.