Uutisankka leviää Facebookissa: ”Banksy pidätetty”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Graffittilegenda Banksy avasi taannoin monien yllätykseksi itselleen Twitter-tilin ja liittyi kuvapalvelu Instagramiin. Banksy on onnistunut pitämään todelliset kasvonsa salassa jo vuosien ajan. Toisinaan lehdistössä ja internetissä leviää tosin kuvia, joissa graffititaiteilijan väitetään esiintyvän.

Monet Facebook-käyttäjät ovat törmänneet sivustolla uutiseen, jonka mukaan Banksy olisi pidätetty Lontoossa. Uutinen levisi sosiaalisessa mediassa nopeasti, mutta kyseessä on kuitenkin huijaus. Tarina julkaistiin ensimmäisenä satiirisista uutisistaan tunnetulla National Report -sivustolla. Banksyn tiedottaja Jo Brooks vahvisti The Independent -lehdelle, ettei väitteillä taiteilijan pidätetyksi joutumisesta ole perää.

Huijausuutisen mukaan viranomaiset olivat tehneet ratsian Banksyn taidestudioon ja takavarikoineet tuhansittain väärennettyjä dollareita sekä taiteilijan suunnitelmia tulevien teosten varalle. Facebookissa ja Twitterissä levinneessä jutussa Banksyn väitettiin olevan siviilissä liverpoolilaissyntyinen Paul Homer.