Näin ihmiset asuvat Marsissa – testit jo käynnissä Havaijilla

Viihdeuutiset · Annika Kela

Projekti koskien punaisen planeetan asuttamisesta on ottanut edistysaskeleen kohti toteutumista. NASA on jo yli vuoden ajan testannut asuinrakennusta, josta tulee Marsiin muuttavien ihmisten koti. Moduuleista koostuva rakennus on pystytetty Havajilla sijaisevan tulivuoren kupeeseen.

YouTube
YouTube

Projektiin osallistuvat ihmiset ovat testanneet rakennuksessa asumista useiden kuukausien ajan. Ensimmäinen testiryhmä koostui kuudesta henkilöstä, jotka asuivat rakennuksessa neljä kuukautta. Seuraavat asukkaat testasivat elinoloja rakennuksessa kahdeksan kuukauden ajan. NASA ilmoitti, että seuraava testiryhmä asuu siellä vuoden. Uudet asukkaat ovat juuri muuttaneet Mars-kotiinsa Havajille.

Hi-Seas asutusprojektiin osallistuneet asukkaat eivät voi poistua rakennuksesta ilman avaruuspukuaan. Kun ihmiset ottavat yhteyttä rakennuksesta ulos, on viestinnässä 24 minuutin viive, sillä sen verran Marsista kestää saada viesti perille Maahan. NASA on suunnitellut, että asukkaita Marsiin lähetetään 20 vuoden sisällä.