Revontulet reaaliajassa – mykistävän upea näky

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa saadaan varsinkin talvisin nauttia joskus upeista revontulista myös eteläisintä Suomea myöten. Netissä on olemassa myös erilaisia online observatorioita, joiden avulla revontulia voi katsella suorana lähetyksenä myös muualta maailmasta.

AuroraMAX on Kanadan avaruuskeskuksen, Galgaryn yliopiston, Astronomy North -yhtiön ja Yellowknife-kaupungin yhteinen projekti, jonka avulla edistetään revontuliin liittyvää tietoisuutta. Online observatorioksikin kutsuttu AuroraMAX näyttää muun muassa reaaliaikaista kuvaa Yellowknifen yllä esiintyvistä revontulista. Katso livekuvaa revontulista tästä.

Projektilla on myös omat Twitter-sivut ja AuroraMAX julkaisee sivuilla aika ajoin upeita otoksia kirjavista taivaskuvista. Viimeisimmät kuvat näyttävät, mihin luontoäiti oikeasti pystyy – kuvat suorastaan hengästyttävät kauneudellaan. Suomessa napsittuja revontulikuvia voi käydä katsomassa Ursan havaintojärjestelmä Taivaanvahdissa.

Vuosi 2013 oli revontulien huippuvuosi, koska aurinkomyrskyjen aktiivisuus oli huipussaan. Samanlaisista kausista pääsee nauttimaan 11 vuoden välein, joten ihan heti samanlaista vuotta ei ole tulossa. Tässä alla vielä revontulia hieman toisenlaisesta perspektiivistä.