Virgin Galactic -avaruuslennoille karmea takaisku – alus tuhoutui koelennolla

Viihdeuutiset · Annika Kela

Richard Bransonin avaruusturismiin liittyvä projekti on ottanut takapakkia, kun eräs testatuista aluksista tuhoutui perjantaina maahansyöksyssä vaatien toisen testilentäjän hengen. Lennolla testattiin ensimmäistä kertaa uutta polttoainetta.

Daily Mail -lehden mukaan Virgin Galacticin aluksia on kritisoitu etenkin asiantuntijoiden keskuudessa. Rakettitietelijät ja avaruuslentoihin erikoistuneet asiantuntijat ovat varoittaneet Bransonia toistuvasti aluksissa havaituista epäkohdista, etenkin kokeellisesta polttoaineesta, jonka reaktioherkkyys vaihtelee odottamattomalla tavalla.

Virgin Galactic -avaruusalusten turvallisuudesta, aerodynamiikasta ja työntövoiman kehittämisestä vastannut johtoporras irtisanoutui vuoden vaihteessa 2014. Ennen viimeisintä koelentoa irtisanoutui joukko projektissa mukana olleita insinöörejä, sillä he eivät halunneet tukea hengenvaarallista koelentoa.

Virgin Galactic on ajautunut vaikeisiin ongelmiin, sillä aluksien turvallisuudessa on suuria epäkohtia. Ensimmäisten kaupallisten avaruuslentojen pitäisi toteutua viiden kuukauden päästä, jolloin lentokoneet täyttyvät niin lapsista kuin aikuisistakin. Monet julkisuuden henkilöt ovat lunastaneet paikkansa aluksista. Virgin Galacticilla on valtava urakka edessään, jotta alukset saadaan turvallisiksi määräajassa.