Älä anna kaamosmasennukselle otetta elämästäsi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pimeys ja kurja sää saattavat vaikuttaa ihmisen yleisvireeseen ja mielentilaan alentavasti terveellisistä elämäntavoista huolimatta. Suomessa kaamoksesta kärsitään etenkin alueilla, joissa aurinko pilkistää pilviverhon takaa hyvin satunnaisesti ja vain muutaman tunnin päivässä.

Koska lumipeitettä ei ole, on miljöö väritykseltään joko harmaa tai musta – kuten mielikin. Onneksi kausimasennuksen oireita voi myös lieventää. On tieteellisesti todistettu, että positiivisella elämänasenteella varustetut henkilöt kohtaavat elämässään enemmän hyvää kuin he, jotka jatkuvasti vatvovat murheitaan ja suhtautuvat epäilevän pessimistisesti kaikkeen.

Siksi myös kaamosmasennuksesta kärsivien ihmistä tulisi eritellä elämästään vaikkapa konkreettiselle listalle asioita, jotka saavat heille hyvän mielen. Asioiden ei tarvitse olla isoja, pääasia on se, että huomaa elämässään olevan myös hyviä juttuja ankeudesta huolimatta. Olipa kyseessä sitten ventovieraalta saatu hymy tai kaupasta löydetty täydellisen kypsä avokado, ovat molemmat asiat elämän myönteisiä pikkuasioita.

Hakeudu tilanteisiin, jotka tuottavat hyvää oloa. Alakuloisen ihmisen ei kannata paisutella ongelmiaan, saati pelätä jatkuvasti seuraavaa pettymystä. Miksi käyttää elämäänsä voivottelemiseen, kun saman ajan voisi myös nauttia? Mikäli ei löydä itselleen keinoa nostaa tunnetilan laatua paremmaksi, voi energiansa suunnata muiden auttamiseen. Kun näkee toisen ihmisten saavan hyvää mieltä auttajaltaan, antaa se yleensä myös tekijälle paremman olon.

Läheisyys lämmittää oikeasti, ja siksi meidän kaikkien tulee muistaa halata tarpeeksi pimeinä kuukausina. Yksi halaus poistaa tuhat murhetta, ja sen on todistettu nostavan elimistön mielihyvähormonien tasoa – tämä puolestaan nostaa suupieliä ylöspäin. Halaileminen poistaa stressiä, alentaa verenpainetta ja lievittää jopa kiputiloja. Vinkit jakoi Spire The Glen Hospitalin konsultti Sally Norton.