Kosketinsoittajan märkä uni – pyöreä instrumentti 292 koskettimella

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Lady Gagan koskentinsoittaja Brockett Parsons sai taannoin idean. Miksi hänen täytyisi soittaa koskettimia monessa eri tasossa, kun syntetisaattorin voisi rakentaa myös hänen ympärilleen? Syntyi PianoArc-niminen instrumentti, joka mullistaa ”kiippareiden” lavaesiintymisen.

YouTube
YouTube

Parsons kehitteli soittimen yhdessä muutaman teknikkoystävän kanssa, ja lopputuloksena syntyi 292 koskettimen instrumentti. Koskettimet ovat halkaisijaltaan 183 senttimetriä. Muusikko menee esiintyessään häntä ympäröivien koskettimien sisäpuolelle ja panee soittimensa laulamaan.

Pyöreä piano on kaukana alkuperäisestä kosketinsoittimesta. Monissa kodeissakin oleva moderni piano on kehitetty cembalosta ja klavikordista 1720-luvulla, ja siitä on tullut sittemmin yksi maailman suosituimmista instrumenteista. Populaarimusiikissa käytetään usein pianon rinnalla syntetisaattoreita.