Patek Philippen kello myytiin 19,3 miljoonalla eurolla: ”Kellojen Graalin malja”

Viihdeuutiset · Annika Kela

Henry Gravesin tilauksesta vuonna 1933 valmistettu Patek Philippen taskukello pitää sisällään monimutkaisen käsityönä valmistetun kellokoneiston, joka hämmästyttää asiantuntijoita tänäkin päivänä. Ainutlaatuista kelloa on alettu kutsua kellojen graalin maljaksi.

YouTube
YouTube

Gravesin kellolla oli maailman monimutkaisimman kellon maine 56 vuoden ajan. Kellon on valmistanut sveitsiläinen kellontekijä Patek Philippe, jonka on kerrottu suunnitelleen kelloa kolme vuotta. Philippe teki useita testejä, tutkimuksia ja suunnitelmia ennen kuin hän alkoi valmistaa kelloa, ja lopulta kellon tekemiseen kului viisi vuotta.

Sen lisäksi, että käsityönä valmistettu kello näyttää aikaa, on siinä täsmällinen kalenteri. Kello ilmoittaa täysikuun ja puolikuun sekä näyttää ajan auringon nousulle ja laskulle. Koska Philippe valmisti kellon newyorkilaiselle pankkiirille Henry Gravesille mittatilaustyönä, löytyi kellosta erikoisuutena kartta New Yorkin yllä nähtävistä tähtikuvioista.

Asiantuntijoiden mukaan kello on mittaamattoman arvokas. Kello on harvinaisuus, josta huutokaupoissa tapellaan. Tänäkin vuonna kellolle olisi ollut useita ostajia, mutta vain yksi ostaja onnistui tekemään kaupan kellosta 19,3 miljoonan euron hintaan. Monet asiantuntijat uskovat, että kellon viisarit käyvät vielä satoja vuosia monimutkaisen koneistonsa ansiosta.