Koska pesit pesurättisi? Myös puhdistusvälineet pitää desinfioida

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset luulevat, että wc-tiloissa elää eniten bakteereita. Totuus on kuitenkin toinen, kun ryhdytään tutkimaan kodin eniten hypisteltyjä ja käsiteltyjä esineitä, kuten kaukosäädintä tai tietokoneen näppäimistöä. Näitä vieläkin suurempi pöpömäärä löytyy pintojen puhdistamiseen käytetyistä sienistä, harjoista ja räteistä.

– Vesi ja saippua eivät tapa bakteereita. Ne huuhtelevat ainoastaan pöpöt pois. Jos likaista työvälinettä ei puhdista kunnolla, levittää se pinnoille mukavan bakteerikerroksen, tohtori Philiph Tierno paljastaa uudessa The Secret Life of Germs -teoksessaan.

Bakteereilla on hyödyllinen tehtävä maailmankaikkeudessa. Esimerkiksi ihmisen elimistössä elävät mikrobit kouluttavat puolustusjärjestelmää ja niillä on pieniä terveyttä edistäviä tehtäviä. Mikäli bakteerikantaa mennään manipuloimaan esimerkiksi antibioottien avulla, kehittävät ne uudenlaisen muodon ja vastustuskyvyn. Sama pätee kodin bakteereita tuhotessa.

Bakteereita pitää olla ihmisen ympäristössä, mutta liiallinen määrä haitallisia bakteereja saattaa aiheuttaa erilaisia infektioita. Yleisen siisteyden ylläpitäminen on yksinkertainen keino tuhota ikävät ja sairauksia aiheuttavat bakteerit pois ympäristöstä. Ihmiset siivoavat yleensä vessan ja roska-astian säännöllisesti. He kuitenkin unohtavat siivota myös siivousvälineet.

Esimerkiksi kodin pintojen puhdistamiseen käytettävät sienet, harjat ja rätit ovat ihanteellisia koteja pahamaineisille bakteereille. Kosteus antaa bakteereille ylimääräistä kasvuvoimaa. Tierno suosittelee pesuvälineiden puhdistamista joko desinfioivassa pesuaineessa tai liottamalla keitinvedessä. Sen jälkeen puhdistusvälineen tulee kuivua kauttaaltaan ennen seuraavaa käyttöä.