Pyörätie kuin satukirjasta – loistaa kauniisti pimeässä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vincent van Goghin teos Tähtikirkas yö on yksi tunnetuimista öljyvärimaalauksista maailmassa. Alkuperäinen teos on maalattu vuonna 1889, ja se kuvastaa yöllistä näkymää mielisairaalan ikkunasta. Teos on innoittanut vuosien saatossa lukuisia muusikkoja ja runoilijoita.

Kerroimme äskettäin hollantilaisen Studio Roosegaarden kehittelemästä maantiestä, jonka reunat loistavat pimeässä. Konseptin mukaan teiden reunoille asennetaan valonlähde, joka latautuu päivällä ja voi valaista tiet öiseen aikaan jopa kahdeksan tunnin ajan. Nyt samaa on testattu pyöräteillä, mutta vielä kauniimmalla tavalla.

Yritys on luonut pyörätien, jonka innoittajana on toiminut Van Goghin kuuluisa teos. Katu on päällystetty tuhansilla loistavilla kivillä, jonka ulkoasu vaihtelee päivän valoisuuden mukaan. Roosengaardenin tavoitteena on luoda maailma täyteen älyteitä, jotka toimivat interaktiivisesti liikenteen avulla. Pääosaan nousevat valot, niiden käyttämä energia ja erilaiset teiden varoitusmerkit.