Kännyköistä vakavia terveysongelmia – viestiniska

Viihdeuutiset · Annika Kela

Puhelimen näpräämisen vaarana on pään vääränlainen asento, joten kännykän aktiivikäyttäjälle voi tulla niin sanottu viestiniska. Nyt aiheesta on julkaistu uutta tutkimustietoa. Vääränlainen ryhti aiheuttaa nimittäin joillekin nopeasti lihaskipuja ja jopa verenkiertohäiriöitä.

Newyorkilainen kirurgi Kenneth K. Hansraj on tutkinut, että puhelimella tekstaileminen aiheuttaa niskan kautta painetta selkärankaan, koska ihminen roikottaa jatkuvasti päätään eteenpäin. Mitä enemmän pää on kallistunut eteenpäin, sitä enemmän se aiheuttaa painetta ja rasitusta selän ja niskan alueelle.

Ihmisen pää painaa noin 4,5 – 5 kiloa. Pelkästään 15 asteen kallistaminen luo selkärankaan noin 12 kilon lisäpaineen. 60 asteen kallistaminen aiheuttaa selkärangalle jo 27 kilon suuruisen taakan.Tämä vaikuttaa pitkällä juoksulla rangan muotoon ja ryhtiin.Tutkimuksen mukaan ihminen tuijottaa puhelimensa näyttöä keskimäärin 2 – 4 tuntia vuorokaudessa, joten tästä jokainen voi laskea itse kuinka paljon ranka joutuu kannattelemaan lisäkiloja yhden vuoden aikana, NY Daily News uutisoi.

Kerroimme taannoin, että puhelimen käyttö vaikuttaa myös näkökykyymme. Asiantuntijoiden mukaan pienen näytön tiiraaminen voi aiheuttaa silmien kuivumista. Tämä taas voi johtaa silmätulehduksiin. Puhelimen käytöllä on havaittu olevan pitkäaikaisia vaikutuksia lasten näkökykyyn. Myös ihon oireilu saattaa kertoa runsaasta puhelimen käytöstä.

Lehden mukaan puhelimen näytössä on 18 kertaa enemmän haitallisia bakteereja kuin miestenvessan vessanpöntön huuhtelupainikkeessa. Nämä bakteerit pääsevät puhelimen käytön kautta suoraan kosketuksiin kasvojen ihon kanssa.