Konservatiivinen kristitty raivostui evoluutioteoriasta museossa: ”Ei mitään järkeä!”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Evoluutio voidaan todistaa muun muassa nykyihmisen geenejä kartoittamalla, mutta silti vain kolmasosa yhdysvaltalaisista uskoo ihmisen polveutuneen eläinmaailmasta. Toisin sanoen suurin osa Yhdysvaltojen asukkaista uskoo, että ihminen on Jumalan luoma olento, ja he uskovat kehitysopin sijaan esimerkiksi Aatamin ja Eevan tähdittämään luomiskertomukseen.

YouTube
YouTube

Yksi luomisopin kannattajista on konservatiivikristitty Megan Fox, joka päätti murtaa evoluutioteorian omin sanoin vierailemalla luonnontieteellisessä museossa Chicagossa. Field Museum of Natural Historyn näyttely oli nimeltään Evolving Earth, jossa kerrottiin maapallon syntymisestä ja ihmisten kehittymisestä.

Fox oli pöyristynyt ja kuvasi lukuisia videotaltiointeja museosta lytäten kaikki evoluutioteoriaan nojaavat väitteet. Hänen mukaansa kukaan ei voi todistaa tai tietää, että alkueläimet ovat olleet maapallon ensimmäinen elinmuoto. Hän on pöyristynyt, että museo väittää oletettuja asioita totena ja johtaa siten ihmisiä harhaan. Todellisuudessa kokemusperäisessä tieteessä ei mikään ole varmaksi todistettua, mutta totuutta voi päätellä havaintojen perusteella sekä sillä, että testataan nykyisiä todisteita historiallisena ilmiönä.

Evoluutio muodostaa koko biologian perustan, ja totuus on se, että geneettinen materiaali on kehittynyt sukupolvesta toiseen. Uusia eläin- ja kasvilajeja on syntynyt jopa viime vuosina, mikä puolestaan tukee evoluutioon olennaisesti liittyvää lajiutumisprosessia. Osa lajeista jää entiselleen – osa kehittyy uuteen muotoon. Megan Fox ei tiedä tätä, sillä hänen mielestään evoluutioteoria on silkkaa puppua, sillä miksi alkueläimiä olisi edelleenkin, jos niistä on kehittynyt myös muita lajeja? Hän on julkaissut museosta kolme lyhyttä videota sekä yhden pidemmän, puoli tuntia kestävän paatoksen YouTubeen. Hän on herättänyt runsaasti huvittuneisuutta netinkäyttäjien keskuudessa.

– Tiede on kultti, jossa tiedemiehet toimivat kuten ylipapit. He pilkkaavat uskontoja ilman oikeaa tieteellistä menetelmää. Koska heillä ei ole aikakoneita, ei ole mitään keinoa, millä nämä henkilöt voivat olla varmoja mitä tapahtui miljoonia vuosia sitten ennen kirjoitettua historiaa, Megan Fox tiivistää videonsa kuvauksessa.

Evoluutioteorian mukaan ihminen on osa luontoa ja kehittynyt nykyiseen muotoonsa parhaimpien geenien siirryttyä vuosien saatossa jälkipolville. Luonnonvalinnan seurauksena ympäristöönsä parhaiten sopeutuvat lajit menestyvät ja heikommat väistyvät.

Megan Fox ei ole ainoa evoluutiota väheksyvä ihminen. Kerroimme taannoin, että yli kolmasosa amerikkalaisista uskoo, että ihminen on aina ollut nykyisen kaltainen, Jumalan luoma olento. Sen sijaan 60 prosenttia vastanneista tietää evoluutioteorian olemassaolon, mutta vain 32 prosenttia vastanneista uskoo sen olevan totta. Esimerkiksi 24 prosenttia uskoo, että ihminen on toki kehittynyt aikojen saatossa, mutta ei suinkaan luonnon vaan korkeamman voiman ohjailemana. Silti Megan Fox antaa sapiskaa sille, että tiedemiehet pitävät Darwinin ”ikivanhaa” teoriaa lajien synnystä edelleenkin uskottavana.

Myös koulutustaso vaikuttaa vastaajien uskomuksiin. Pelkän lukion suorittaneista 51 prosenttia uskoo evoluutioteoriaan, kun korkeamman koulutuksen suorittaneista lukema on jo 72 prosenttia. Eurooppalaisista yli 70 prosenttia uskoo evoluutioteorian todenperäisyyteen. Tiedemiesten piirissä evoluutiota pidetään 99 prosentin volyymilla ainoana mahdollisena ihmisen kehityskaaren syynä.