Tutkimus: Muistiinpanojen kirjoittaminen haitallista

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Oppilaita, jotka kirjoittavat tunnin aikana vihkoon muistiinpanoja, pidetään monesti parempina kuin niitä, jotka vain istuvat läpi tunnin. Kirjoittaja vaikuttaa keskittyneeltä ja siltä, että hän painaa asioita samalla mieleensä.

Nyt Springer.com uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan asia onkin itseasiassa toisin. Tulokset osoittavat, että ne ihmiset muistavat asioita paremmin, jotka eivät kirjoita niitä ylös.

Tutkimuksessa oppilaat laitettiin pelaamaan muistipeliä ja heidät jaettiin kahteen ryhmään. Toiselle ryhmälle oli annettu muistiinpanovälineet ja toiselle ei. Ennen peliä kumpikin ryhmä sai opiskella kuvia ulkoa, toiset muistiinpanoja tehden ja toiset ilman apuvälineitä. Muistiinpanoja tehneeltä ryhmältä vietiin varoittamatta kynät ja paperit pois ja peli alkoi.

Ryhmä, jolla ei ollut apuvälineitä, muistivat kuvien paikat paremmin kuin he, jotka saivat kirjoittaa korttien sijainnit ylös. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa johtua siitä, että aivot alkavat automaattisesti sulkea sellaista tietoa pois, jonka kuvittelevat olevan laitettu muistiin jo jonnekin muualle. Kun ihmisellä ei ole muistin apuna mitään, aivot yrittävät tallentaa kaiken mahdollisen.