Maailman ensimmäinen pyörähissi Norjassa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Pyöräileminen paikasta toiseen on hyvää liikuntaa, mutta pitkien ylämäkien sattuessa kohdalle pyöräilijä saattaa joutua taluttamaan polkemisen käydessä liian raskaaksi. Norjan Trondheimissä on luotu tähän ongelmaan ratkaisu, nimittäin pyörähissi.

Trampe.no
Trampe.no

Ensimmäinen versio tämänkaltaisesta hissistä on keksitty jo 90-luvulla, kun eräs työmatkaansa pyörällä kulkeva mies kyllästyi siihen, että oli aina toimistolle tullessa hikinen ja uupunut matkasta. Maailman ensimmäinen pyörähissi on nyt uudistunut ja siitä käytetään nimitystä CycloCable.

Hissi on kuin kapea liukuhihna, joka liikkuu ylöspäin tienviertä pitkin. Hissiä pystyy käyttämään yhteensä viisi henkilöä kerrallaan, eikä sen käyttö rajoitu pelkästään pyöräilijöihin. Hihna toimii niin, että toinen jalka asetetaan sen päälle ja toisella jalalla sekä käsillä pidetään kiinni vieressä mukana tulevasta kulkuvälineestä.

Hissiin voi siis astua myös potkulaudan tai lastenvaunujen kanssa. Pyörähissi on hyvä tapa lisätä pyöräilyä kukkulaisissa kaupungeissa, mutta se on aika kallis investointi. Yksi metri tällaista hissiä maksaa arviolta 2.000 – 3.000 dollaria, Trampe.no kertoo.

Trampe.no
Trampe.no