5 syytä miksi jokainen dieetti voi toimia

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Juhlapyhien ja herkuttelun jälkeen monet päätyvät kokeilemaan jotain diettiä. Dieettejä on tällä hetkellä tarjolla paljon erilaisia, ja ne vaikuttavat tietyistä syistä painon putoamiseen. Ruokavalioissa lasketaan kaloreita, syödään puhtaammin, vältetään hiilihydraatteja, paastotaan viikosta kaksi päivää tai jotain muuta.

Men’s Health on kertonut viisi syytä, miksi mikä tahansa dieetti voi toimia.

1. Dieetit ohjeistavat, miten syödään vähemmän

Jotkut terveysgurut voivat väittää, että kaloreilla ei ole väliä vaan sillä, mitä suuhunsa laittaa. Useimmat dieetit perustuvat kuitenkin siihen, että ne tiettyjen sääntöjen puitteissa pienentävät annoskokoasi. Jos ruokavaliosta karsitaan hiilihydraatteja tai rasvaa jää syöjälle vähemmän vaihtoehtoja, mitä lautaselleen laittaa. Pienempi valinnanvara näkyy lautasella monien kohdalla pienempänä annoskokona.

2. Dieetit antavat rakenteen ruokailulle

Dieetit voivat neuvoa sen, miten usein pitää syödä, mitä pitää syödä tai kuinka paljon. Muutatpa sitten määrää, säännöllisyyttä tai laatua parempaan, lopputulos on aina parempi kuin se, mistä lähdettiin.

3. Pitkälle prosessoituja ruokia karsitaan

Dieetit sisältävät paljon puhdasta ja itsetehtyä ruokaa. Valmisateriat ja takeaway-ruoat jäävät pois.

4. Dieeteissä on tyypillisesti enemmän proteiinia ja/tai kuitua

Kuidun ja proteiinin lisääminen on aina hyvä asia. Keho käyttää proteiinin sulattamiseen enemmän kaloreita ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Proteiini selättää nälän nopeammin ja pitää sen loitolla kauemmin. Kuitupitoinen ruoka on myös täyttävää ja parantaa ruoansulatusta.

5. Dieetit antavat avaimet painonpudotuksen jälkeisten tulosten ylläpitämiseen

Laihduttajat valittavat usein sitä, että dieetti ei toimi, koska sen jälkeen paino tulee heti takaisin. Mitä tiukempi ja lyhytkestoisempi dieetti on, sitä varmemmin siitä repsahtaa tai sen jälkeen syö vielä isompia määriä ja huonolaatuisempaa ruokaa.

Kannattaa siis panostaa koko loppuelämän kestävään muutokseen, jossa pääasiassa syödään perusterveellistä ja vähän prosessoitua ruokaa sekä sallitaan muutama herkku silloin tällöin. Yksi iso kompastuskivi laihduttajille on se, että he valitsevat sellaisen dieetin, jonka sisältämistä ruoista eivät pidä.

Jos inhoat sitä mitä sinun pitäisi syödä tulet takuuvarmasti repsahtamaan tai jos et repsahda, muutat dieetin jälkeen ruokavalion takaisin siihen, mikä se oli. Jos syöt jatkuvasti ruokia, joiden mausta et pidä, syöt luultavasti myös liian pieniä annoksia ja olet koko ajan nälkäinen. Ärsyyntyneenä stressitaso nousee ja stressihormonit tapaavat pitää rasvasta kehossa kynsin ja hampain kiinni.

Valitse siis sellainen ruokavalio, josta pidät ja tee niitä muutoksia, jotka pystyt pitämään ilman hampaiden kiristelyä.