Jojo-laihduttamisella synkkä varjopuoli – syöpää ja näläntunnetta

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet julkkistähdet ovat tunnettuja huimasta painon vaihtelusta. Christina Aguilera ja Lady Gaga voivat olla yhdessä kuvassa kokoa 42 ja taas puolen vuoden kuluttua toisessa kokoa 34. Tällainen yli kymmenen kilon painon vaihtelu on terveydelle haitallista.

Women’s Health on listannut kolme syytä, miksi jojo-dieettaaminen ei kannata.

1. Painonvaihtelu lisää riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään

2013 vuonna tehdyssä tutkimuksessa on huomattu, että syöpäriski kasvaa kaksinkertaisesti painon nopean vaihtelun seurauksena. Riski on suurin naisilla, jotka ovat laihduttaneet huomattavan suuren määrän kerralla tai jojotelleet välillä laihduttaen ja lihoten kymmenen kiloa.

2. Aineenvaihdunta häiriintyy

Jojo-dieettaaminen aiheuttaa häiriöitä aineenvaihduntaan. Varsinkin levossa tapahtuva kulutus laskee huomattavasti ja painon noustessa rasva kerääntyy epätasaisesti jalkoihin ja käsiin.

3. Näläntunne kasvaa

Greliini on näläntunnetta säätelevä hormoni. Greliinin tuotanto kehossa kasvaa, jos ihminen on jatkuvasti dieetillä tai tiputtaa nopeasti painoa. Kun dieetti on loppu ja greliinintuotanto huipussaan, laihduttaja syö nopeasti menetetyt kilot takaisin.

Paras neuvo on siis laihduttaa pitkäjänteisesti ja valita sellainen dieetti, joka on realistinen toteuttaa pidemmällä aikavälillä. Näin et riskeeraa laihdutusprosessin aikana omaa terveyttäsi.