Tulevaisuuden hissi esiteltiin – kulkee myös sivuttain

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hissien toimintaperiaate on pysynyt melko samanlaisena viimeisen sadan vuoden ajan, ja ne kulkevat yleensä kerrosten välillä teräsköyden nostamina. Tulevaisuudessa hissien ei kuitenkaan tarvitse liikkua ehkä enää köysien varassa.

Saksalainen ThyssenKrupp-yhtiö on kehitellyt uuden ajan hissiä, jonka toimintatapa ei ele rajoitettu enää ylös- ja alaspäin liikkumiseen. Yhtiön MULTI-hissiä ei kuljetettaisi köysillä, vaan magneettien voimalla liikkeessä pysyvien kuljettimien avulla.

– Rakennusten olemus muuttuu jatkuvasti. Myös hissijärjestelmän muuttaminen vastaamaan rakennusten vaatimuksia ja isompia matkustajamääriä on välttämätöntä, Thyssenkruppin toimitusjohtaja Andreas Schierenbeck kuvailee Designboom-sivustolle.

Pixable-sivuston mukaan MULTI-hissin toimintaperiaate muistuttaa jossain määrin metroa. Se mahdollistaisi useiden koppien liikkumisen samassa hissikuilussa yhtä aikaa. Näin ollen asiakkaiden tarvitsisi myös odotella hissin saapumista omaan kerrokseensa vähemmän aikaa kuin nykyään.