Asteekkien ikivanha ”kuoleman pilli” esiteltiin: ”Tuhannen ihmisen tuskanhuuto”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Muinoin Meksikon ylätasangoilla eläneet asteekki-intiaanit ovat kehittäneet instrumentin, jonka ääni saa kylmät väreet aikaan. Pääkallon muotoinen kuoleman pilli on alunperin valmistettu jadesta, ja tutkijoiden mukaan instrumentti oli tärkeä osa asteekkien seremonioita ja sodankäyntiä.

YouTube
YouTube

Asteekkien valtakunnan raunioista on löytynyt useita kuoleman pillejä ja ne ovat kiinnittäneet arkeologien ja tutkijoiden huomion pääkalloa imitoivalla muodollaan. Tutkijoille on selvinnyt, että instrumenttia on käytetty kuolemaan liittyvissä rituaaleissa ja etenkin ihmisuhriseremonioissa sekä sotaretkillä aiheuttamaan kauhua vastustajan joukoissa.

Kuoleman pillin on tarkoitus jäljitellä tuhannen ihmisuhrin karmivaa huutoa ja siltä se todella kuulostaa. Sodankäynnissä instrumentteja käytettiin vihollisten pelottelukeinona. Aidot kuoleman pillit ovat Meksikon kansallismuseon hallussa, mutta jäljitelmiä on tehty, jotta ihmisille voitaisiin esitellä muinaisia instrumentteja.

Netistä on löytynyt muutamia esittelyvideoita, joissa demonstroidaan miltä kuoleman pilli kuulostaa. Videoilla raikuva ääni muistuttaa uhrattavaksi joutuneen ihmisparan kauhistuttavaa huutoa. Instrumentin ääni yhdistettynä mielikuvaan muinaisista seremonioista saa selkäpiin karmimaan.