Paleoruokavalio onkin pelkkää arvailua?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Joka vuosi ihmisille esitellään uusia dieettejä, joita noudattamalla tiputtaa painoa ja syö terveellisemmin kuin koskaan. Monet dieetit menettävät suosionsa, kun niiden väittämät terveysvaikutukset kumotaan tai todistetaan, että dieettiä on mainostettu ihmisille vääristetyillä tiedoilla. Nyt tarkemman tarkastelun alla on paleoruokavalio.

Paleoruokavalio eli kivikautinen ruokavalio perustuu siihen, että ruokaympyrän lähtökohtana pidetään evoluutiota ja siinä jäljitellään kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden oletettua ruokavaliota. Perusajatus on se, että ihminen ei ole muuttunut vuosituhansien aikana, mutta ruokamme on paljonkin. Paleoruokavaliossa palataan aikaan ennen maanviljelyn syntyä.

Georgian yliopisto on tehnyt uuden tutkimuksen, jonka mukaan esi-isillämme ei ollut meille jätettäväksi mitään ruokavaliota vaan koko dieetti perustuu arvailuihin ja päätelmiin. Ensinnäkin samat ruoat eivät ole oikeasti samanlaisia enää.

Aiemmin olosuhteiden määräämä asuinpaikka määritteli sen, mitä esi-isät söivät. Mitä ikinä se milloinkin oli, he söivät sen suoraan maasta ja puista. Tutkimukset osoittavat yllätykseksemme, että he eivät syöneet esimerkiksi mansikoita tai monia muita hedelmiä ja marjoja, koska pitivät niitä liian kirpeinä.

Esi-isät olivat keskittyneitä selviämiseen eivätkä minkään tietyn ruokavalion noudattamiseen. He söivät sen, minkä löysivät ja koittivat pitää itsensä hengissä ja lisääntymiskykyisenä. Esi-isämme elivät keskimääräisesti todella paljon lyhyemmän ajan, joten on kiistanalaista, miksi heidän noudattamansa ruokavalio olisi tavoittelemisen arvoinen.