Kädet amputoitiin – miehen käsiproteesit ohjautuvat ajatuksen voimalla

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Coloradosta kotoisin oleva Les Baugh joutui 40 vuotta sitten onnettomuuteen, jolla oli pahat seuraukset. Onnettomuuden jälkeen mieheltä piti amputoida molemmat kädet, ja hän on siitä lähtien opetellut arjen kokonaan uusiksi ilman niitä.

YouTube
YouTube

Nyt lääketiede on mahdollistanut hänelle vihdoin uudet mekaaniset käsiproteesit. John Hopkinsin yliopiston fysiikan laboratorio sovitti miehelle mittatyönä tehtyjä modulaarisia käsiproteeseja. Proteesien kiinnittämisessä Baughin olkapäiden ja ylävartalon hermot ohjattiin proteesiin niin, että kädet kuuntelevat Baughin aivojen lähettämiä käskyjä.

Baugh kertoo John Hopkinsin laboratorion julkaisemassa videossa, että käsien liikuttaminen tuntuu aivan uskomattomalta. Laboratorion tutkijat ovat sitä mieltä, että tämä on vasta alkua ja seuraavan kymmenen vuoden aikana tulee tapahtumaan uskomatonta kehitystä proteesien saralla.