Apple taipui EU-vaatimukseen: iTunesiin 14 päivän palautusoikeus

Viihdeuutiset · Annika Kela

Teknologiajätti Apple on viimein joutunut taipumaan EU:n vaatimukseen, jolla taataan kuluttajille oikeudet palauttaa tuotteet, joihin he eivät ole tyytyväisiä. Kaikki App Storesta, iTunesista ja iBooksista ostetut ja ladatut tuotteet voi jatkossa palauttaa 14 päivän sisällä ja saada rahat takaisin.

Uudet sopimusehdot astuivat voimaan joulukuun 16. päivä ja ne ovat voimassa EU-maissa. Kyseinen EU-direktiivi hyväksyttiin kesäkuussa ja nyt se on viimein astunut voimaan myös Applen tuotteita koskevissa osto- ja sopimusehdoissa.

Tyytymättömillä asiakkailla on nyt mahdollisuus saada rahat takaisin ostamistaan Applen tuotteista. Monet ovat olleet sitä mieltä, että Apple on liian kauan onnistunut kiertämään EU:n asettamaa kuluttajansuojalakia ja muutoksen oli jo aikakin tapahtua.

Applen sovelluksia ja latauksia kauppaavat sivustot ovat direktiivin hyväksymisen myötä muuttaneet sivujensa ”Lataa ilmaiseksi” -otsikot muotoon ”Lataa sovellus”. Muutos on tehty siitä syystä, että usein ilmaiseksi väitetty sovellus sisältää maksullisia lisäominaisuuksia tai päivityksiä toimiakseen oikein.

EU:n vaatimuksesta otsikossa ei voi jatkossa lukea sanaa ”ilmainen”, jos sovelluksen käyttämisessä vaaditaan maksullisia lisälatauksia. Latausten ja sovellusten ostaminen helpottuu, kun pelisäännöt ovat selvillä ja kuluttajien tekemät virheelliset ostokset eivät ole peruuttamattomia.