Ikävä ilmiö Suomen merialueilla uudenvuodenyönä: ”Olisi voinut jäädä ampumattakin…”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime yönä ympäri Suomea ammuttiin taivaalle vuoden suurin kerta-annos erilaisia ilotulitteita. Näyttävien pommien väriskaala on laaja, mutta punaisten rakettien ampuminen on varattu yksinomaan hädässä oleville. Merivartiosto huomasi kuitenkin jälleen viime yönä erittäin ikävän ilmiön Suomen merialueilla.

Merivartiosto tiedotti, että sen yksiköt havaitsivat vuodenvaihteessa yksin Helsingissä peräti 102 hätärakettia. Pienemmillä paikkakunnilla tilanne ei ollut suhteessa yhtään sen parempi, sillä Kotkassa havaittiin 65, Hurpussa 37, Hangossa 38 ja Tammisaaressa 37 hätärakettia.

– Noin 300 aiheetonta hätärakettia vuodenvaihteessa Suomenlahdella… Olisi voinut jättää ampumattakin, merivartiosto tiedotti Twitterissä.

Tällaisia määriä hätärakettien ampumisia ei kyetä viranomaisvoimin millään tarkistamaan, joten mahdolliset aidosti merihädässä olevat ja hätäraketteja niiden oikeaan tarkoitukseen käyttävät joutuvat todelliseen hengenvaaraan. Väärinkäytökset voivat lähettää matkaan jopa meripelastushelikopterin. Viime yönä turhia lähtöjä ei viranomaisten mukaan kuitenkaan tullut hyvän varautumisen ansiosta.