Netflixin raju päätös tyrmättiin: ”Ihmiset palaavat piratismin pariin”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Nettipiratismi on ollut viime vuosina laskussa, kun kuluttajat ympäri maailmaa ovat saaneet tilaisuuden maksaa kuluttamistaan musiikista ja elokuvista järkeväksi katsomallaan tavalla. Spotify ja iTunes ovat olleet musiikin saralla merkittäviä vaikuttajia, kun liikkuvan kuvan saralla erityisesti Netflix on vallannut markkinoita.

Netflixillä on kuitenkin jokaisessa maassa oma kirjastonsa, jonka materiaalia kunkin maan maksavat asiakkaat pääsevät ensisijaisesti katsomaan. Käyttäjät on kuitenkin kyenneet seuraamaan erilaisten teknisten ratkaisujen kautta esimerkiksi Netflixin Yhdysvaltojen version merkittävästi Suomea laajempaa tarjontaa. Tällainen toiminta ei ole kuitenkaan ollut televisio- ja elokuvayhtiöiden mieleen, ja nyt ne ovat ryhtyneet tositoimiin katselun estämiseksi.

Viime päivinä yhä useampi VPN-palvelujen kautta toisen maan Netflixiä seurannut on saanut pettymyksekseen huomata uudenlaisen virheilmoituksen, kun Netflix on ryhtynyt estämään muiden kuin asiakkaan omassa maassa saatavilla olevan materiaalin katsomisen. Nyt Independent-lehti on vahvistanut, että Netflix pyrkii estämään kaikki tällaiset katselut. Muutos tehdään televisio- ja elokuvayhtiöiden vaatimuksesta ja huolimatta siitä, että toimenpiteet voivat vaikuttaa myös palvelua normaalisti käyttäviin asiakkaisiin.

Päätöksellä on asiantuntijoiden mukaan piratismin osalta täysin päinvastainen vaikutus kuin mitä viihdeyhtiöt sillä hakevat. Se on nimittäin takaisku piratismin kitkemiselle, koska nykyiset käyttäjät on jo saatu maksamaan rahaa palvelusta, jossa he voivat katsella elokuvia ja televisiosarjoja kätevästi ilman tarvetta piratismiin. Kun Netflix ei enää toimi halutulla tavalla, irtisanovat monet kuluttajat maksullisen sopimuksen ja siirtyvät hakemaan haluamansa elokuvat ja televisiosarjat esimerkiksi Torrent-palveluista ilmaiseksi.

– Hollywood on antanut piratismille uuden adrenaliiniruiskeen pakottamalla Netflixin ja muut estämään VPN-palvelut #nuijajatosinuija, suomalais-saksalainen nettipiratismin supertähti Kim Dotcom totesi.

– Studiot painostavat Netflixiä estämään VPN-yhteydet. He eivät tiedä mitä olevat tekemässä. Ihmiset vain peruvat tilauksensa ja palaavat piratismin pariin, kehittäjä James Hull kiteytti tilanteen Twitterissä.

– Odotettavissa on paljon tilausten peruutuksia, pelibloggari Ben Ward totesi.