9 kuoli Japanissa syötyään kansallisherkkua – ei silti kielletä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Japanissa tunnettuja uuden vuoden herkkuja ovat mochi-nimiset riisikakut. Mochiin on kerrottu vuodenvaihteen tienoilla tukehtuneen jo yhdeksän ihmistä. Viranomaiset ovat kommentoineet tähän, että kakkuja pitäisi pureskella huolellisemmin ja syödä hitaammin.

Useat ihmiset kuolevat Japanissa joka vuosi tammikuun aikana syödessään tätä tärkkelyspitoista herkkua, mutta tänä vuonna luku on noussut huimasti. The Guardian -lehden mukaan yhdeksän ihmistä on kuollut tukehtuessaan mochiin ja 13 ihmistä on joutunut sairaalaan. Yli 80 prosenttia mochin vuoksi kuolleista ihmisistä on vanhuksia, joilla on vaikeuksia saada sitkeää kakkua nieltyä.

Mochi-kakut ovat rakenteeltaan sitkeitä ja ne on tehty puuroutuvasta riisistä. Perinteisesti mochi-kakkuja syödään suuria määriä joulun ja uuden vuoden aikaan. Mochi syödään keiton seassa, paahdettuna tai makean soijakastikkeen kera merileväarkkiin käärittynä.

Kuolematapauksista huolimatta tätä juhlaherkkua ei olla kieltämässä. Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pureskelemaan huolellisesti ja nielemään kakusta pieniä palasia kerrallaan.