Tutkimus vahvisti: Töihin herätään liian aikaisin!

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet tuntevat itsensä aamuisin väsyneeksi, kun pitäisi olla pirteänä kello kahdeksan aamupalaveria varten. Päivä saadaan työpaikalla aamun aikana vähitellen käyntiin kahvin voimalla, eikä ihmekään. Nyt uusi tutkimus todistaa, että ihmiset todella joutuvat heräämään liian varhain töihin.

Journal Sleep on julkaissut Pennsylvanian lääketieteellisessä yliopistossa tehdyn tutkimuksen, jonka mukaan ihmiset heräävät liian varhain töihin. 125.000 ihmisen otannasta vuosien 2003 – 2011 ajalta on selvinnyt, että amerikkalaisten aikuisten isoin syy univajeeseen on varhainen herätys. Liian varhainen herätys johtuu yleensä siitä, että aikaa pitää varata riittävästi suihkussa käymiseen, meikkaamiseen, pukeutumiseen, syömiseen ja työmatkaan.

Tutkija Mathias Basner huomasi, että yli 15-vuotiaiden aikuisten syvä uni vähenee 20 minuuttia jokaista varhaisemman herätyksen aiheuttamaa tuntia kohden. Jos työt alkoivat kuudelta, ihmiset saivat kuusi tuntia unta. Kun työpäivä alkoi yhdeksän ja kymmenen välillä aamulla yöunien määrä nousi 7,5 tuntiin. Yöuni kärsi eniten monta työtä samanaikaisesti tekeville ihmisille, joiden todennäköisyys nukkua alle kuusi tuntia nousi yli 61 prosenttiin.

Aamu kannattaa valmistella mahdollisimman hyvin, että saisi pidemmät ja rauhallisemmat yöunet. Kannattaa valikoida valmiiksi seuraavan työpäivän vaatteet tuolille ja keittää vaikkapa kananmunia tai tehdä voileipiä valmiiksi aamupalaa varten.