Meteoriitti valaisi Romanian taivaan – silminnäkijä kuvasi videolle

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Meteoriitti valaisi 7. tammikuuta Romanian taivaan ja muutti silmänräpäyksessä yön päiväksi. Taannoin Venäjän Chelyabinskiin iskeytynyt meteoriitti sai osakseen paljon mediahuomiota, koska moni oli saanut kuvattua valoilmiön videolle. Sen jälkeen meteoriitti nähtiin myös Dallasissa, ja nyt samanlaisia uutisia tulee Romaniasta.

YouTube
YouTube

Meteoriitti oli peräisin 50 – 70 kilometrin korkeudessa havaitusta meteoroidista ja se läpäisi maan ilmakehän Romaniassa kolmen aikaan aamuyöllä paikallista aikaa. Meteoriitin isku tallentui valvontakameraan ja Bukarestin lentokentällä olleen matkustaja Valentin Lordachen puhelimeen.

Kummaltakin videolta voimme nähdä, miten meteoriitin iskeytyminen valaisee näyttävästi koko taivaan. Suurin osa meteorimassasta yleensä hidastuu jo yläilmakehässä ja rikkoutuu pölyksi, joka leijailee maanpinnalle ajan kuluessa. Ilmakehan läpäisevä meteorimassa näkyy meille tähdenlentona, eli meteorina. Vielä on epäselvää, pääsikö tämä meteoriitti maahan saakka vai onko se hajonnut syöksyessään kohti maata.