Tutkimus vahvisti: Ero älypuhelimesta aiheuttaa vieroitusoireita

Digi Terveys · Annukka Heikkilä

Älypuhelimen omistajat ovat monesti kuin naimisissa puhelimiensa kanssa. Puhelimella pitää pelata, tarkastaa sähköposteja ja kirjoittaa niitä, viestitellä, olla Facebookissa ja ottaa kuvia sekä julkaista niitä eri sovelluksissa.

Nyt on tehty tutkimus, jonka mukaan iPhonen omistajat kokivat vieroitusoireita puhelimistaan, kun ne oli viety heiltä pois. Missourin yliopisto on tehnyt tutkimuksen, jossa he halusivat selvittää aiheuttaako iPhonen pois ottaminen niiden omistajissa vieroitusoireita.

Koehenkilöt olivat saaneet pitää puhelimensa näköyhteyden päässä ja heidän piti suorittaa palapeli. Toisella kerralla tutkijat ottivat puhelimet pois ja veivät ne toiseen huoneeseen. Tutkijat soittivat puhelimiin ja tarkkailivat koehenkilöiden pulssia ja verenpainetta, kun he eivät päässeet vastaamaan puheluun.

Koehenkilöiden pulssi ja verenpaine kohosivat huimasti ja heidän oli vaikea suorittaa palapeliä loppuun, kun puhelimet vietiin heiltä pois. He kokivat ahdistusta siitä, etteivät päässeet puhelimiensa luo. MU News Bureaun mukaan tutkimusta johtanut Russell Clayton kehottaa iPhonen omistajia laittamaan puhelimen aina äänettömälle jos he ovat tilanteessa, joka vaatii täydellistä keskittymistä.