8 yleisintä terveysmokaa – älä sorru vahingossa näihin

Terveys · Annukka Heikkilä

Monet aloittavat aina tammikuussa paremmat elämäntavat, liikunnan ja terveellisemmän ruokavalion. Jos olo on jatkuvasti väsynyt ja tuntuu, että energia ei riitä voi olla hankalaa treenata ja kaikki makea, suolainen ja rasvainen ruoka alkaa houkuttaa. Womanitely-sivusto on listannut kahdeksan yleisintä terveyteen liittyvää virhettä, joita lähinnä naiset tekevät.

1. Et juo riittävästi vettä

Nesteytys on tärkeää, ja ihmisen pitäisi juoda kaksi litraa päivässä vettä. Urheileville veden juonnin suositus on kolme litraa. Saattaa kuulostaa isolta määrältä. Jos veden juominen tökkii siihen voi puristaa mauksi vaikkapa sitruunan mehua tai limeä. Ruokavalioon kannattaa myös lisätä vettä sisältäviä hedelmiä ja kasviksia kuten kurkkua ja vesimelonia. Liian vähäinen nesteytys aiheuttaa ummetusta, väsymystä ja mielialanvaihteluita.

2. Aterioiden väliin jättäminen ja liian vähäinen kuitupitoisuus

Aterioiden väliin jättäminen hidastaa aineenvaihduntaa, edesauttaa ylensyöntiä, painonnousua ja saattaa altistaa taudeille. Varmista siis, että syöt riittävän usein ja oikeanlaista ruokaa. Kuitu parantaa aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta ja se pitää energisenä koko päivän. Pidä huoli, että ruokavaliossasi on tarpeeksi täysjyvää, papuja, pähkinöitä, siemeniä, hedelmiä ja kasviksia.

3. Liian vähäinen proteiinipitoisuus

Proteiini auttaa keskittymiskykyyn ja se pitää kylläisenä. Proteiinipitoiset ruoat myös pitävät verensokerin tasaisempana ja toimivat lihasten rakennusaineena.

4. Liian vähäinen hiilihydraattipitoisuus

Hiilihydraattien saanti on elintärkeää aivojen toiminnalle. Hiilihydraattien pois jättäminen voi aiheuttaa huimausta, huonoa oloa, päänsärkyä ja voimistaa mielitekoja. Muista kutienkin tehdä hiilihydraattien osalta järkeviä valintoja. Sellaisia ovat esimerkiksi täysjyvätuotteet, pavut, pähkinät, hedelmät ja kasvikset. Jätä väliin kakut, keksit, kuivatut hedelmät, vaalea leipä, murot ja hillot.

5. Et saa tarpeeksi rasvaa

Rasvan saaminen edesauttaa rasva-aineenvaihduntaa, joten tästä et halua laistaa. Muista kuitenkin jättää rypsiöljyt, friteeratut ruoat ja voit pois ja panosta laadukkaaseen oliiviöljyyn. Hyviä rasvoja saa runsaasti myös cashewpähkinöistä ja avokadosta, jonka rasvapitoisuus on jopa 76 prosenttia.

6. Liian kova treenaaminen

Liikunta on todella tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä, mutta liiallisella treenaamisella on haittapuolia. Liikarasitus voi aiheuttaa väsymystä, huonoa palautumista ja jopa lihasvaurioita. 30-60 minuuttia liikuntaa päivässä riittää pitämään painon kurissa.

7. Lyhyet yöunet

Yöunien aikana lihakset palautuvat treenistä ja aivot saavat levätä. Hyvät ja tarpeeksi pitkät yöunet auttavat pitämään vastustuskykyä yllä ja jaksamaan. Aikuisen ihmisen tulisi saada unta vähintään seitsemän tuntia joka yö. Huonot yöunet lisäävät stressiä, ahdistusta, masennusta, mielitekoja ja ylipainon kertymistä.

8. Liikunnan väliin jättäminen

Liikunnan väliin jättämiseen ihminen keksii monia syitä. On liian kiire, liian paljon töitä, liian väsynyt, ansaitsen vapaapäivän, minulla on synttärit ja niin edelleen. Muista pysyä aktiivisena joka päivä vähintään puolen tunnin ajan. Liikkumattomuus kostautuu aina seuraavina päivinä.