Poliisilta raju K18 opetusvideo – näin selviät joukkoampumisesta

Viihdeuutiset · Annika Kela

Los Angelesin poliisi on julkaissut netissä opetusvideon siitä, miten ihmiset voivat parantaa selviytymismahdollisuuksia joukkoampumistilanteessa. Staran toimitus korostaa, että tämä video ei sovellu lasten katsottavaksi.

Poliisi on perustellut tarvetta videolle sillä, että ihmisten täytyy tietää miten toimia tällaisessa tilanteessa. Vaikka traagisten joukkoampumisien määrä on vähentynyt viime vuosina, tapahtuu niitä kuitenkin Yhdysvalloissa harmittavan usein. Videossa mainitaan, että keskimäärin kolmen kuukauden välein sattuu tilanne, jossa useampi ihminen loukkaantuu tai menehtyy joukkoampumisessa. Kouluampumisia on tapahtunut myös Suomessa.

Videon mukaan tärkentä tilanteessa on rauhassa pysyminen. Hätiköity toiminta saattaa aiheuttaa suuremman uhan itselle ja muille. Tilanteesta ja rakennuksesta poistuminen on tärkeä päämäärä, mutta joskus pois pääseminen on mahdotonta. Daily Mail -lehden mukaan videota on tarkoitus esittää Yhdysvalloissa turvallisuuskoulutusten yhteydessä työyhteisöissä ja oppilaille kouluissa.