Poliisilta vakava varoitus talvilomaileville suomalaisille

Matkailu · Stara.fi

Asuntomurtojen määrä on ollut viime vuosina nopeassa kasvussa osin Baltian maista tulleiden rikollisten kyseenalaisesta ansiosta. Nyt poliisi on varoittanut talvilomalle lähteviä suomalaisia asuntomurtojen mahdollisuudesta. Viranomaiset kertovat miten lomareissun suhteen tulee toimia.

Mikäli mahdollista, tulee asukkaiden pyrkiä pitämään asunto asutun näköisenä esimerkiksi naapurin, ystävien tai sukulaisten avustuksella. Omakotitaloissa tulee hoitaa lumityöt ja kaikissa asunnoissa tyhjentää postilaatikko. Myös valaistuksen avulla voidaan tehdä asunnosta asutun näköinen.

– Asuntomurtoja voidaan yrittää ehkäistä parantamalla asunnon valaistusta ja lukitusta esimerkiksi varmuuslukolla. Asuntojen ovet ja ikkunat tulisi pitää lukittuina aina, kun se on mahdollista. Varas voi tietysti tulla asuntoon myös ikkunan rikkomalla, jolloin vahvastakaan ovesta ei ole hyötyä, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta toteaa poliisin tiedotteessa.

Poliisin tietoon tuli vuonna 2014 yhteensä 2.700 asuntomurtoa, mikä oli yli 500 enemmän kuin edellisenä vuonna. Murron sattuessa kohdalle olisi hyvä, että omaisuus on kuvattu esimerkiksi valokuviin, jotta omaisuus voidaan saada takaisin rikollisten jäädessä kiinni. Poliisi kehottaa ihmisiä kirjaaman ylös esimerkiksi tavaroiden sarjanumeroit.