Tutkimus vahvisti – koirat osaavat lukea ihmisten ilmeitä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Eläinlääketieteen yliopisto Wienissä on tehnyt tutkimuksen, jossa selvitettiin tunnistaako koira kasvojen ilmeitä. Tutkimuksen tulosten mukaan koirat ovat yllättävän hyviä ilmeiden tulkitsijoita ja sen lisäksi koirat erottavat kuvassa olevat ihmiset toisistaan.

Tutkimuksen yhdessä osa-alueessa koirien ilmeitä tunnistavia ominaisuuksia tutkittiin näyttötestin avulla. Koiran piti valita näytölle ilmestyvistä kasvoista iloinen ilme. Aina kun koira valitsi oikein se sai herkkupalan.

Kerta toisensa perään koira valitsi näytöltä ne kasvot, jotka olivat iloiset tai onnelliset. Herkkupalojen virta oli katkeamaton. Kun koira viimein valitsi väärin, muuttui näyttö punaiseksi. Sen jälkeen leikki alkoi taas alusta.

Daily Mail -lehden mukaan tutkimuksen koirat osasivat tulkita muidenkin ihmisten ilmeitä, eikä vain omistajansa. Ilmeiden tunnistamisen ansiosta koira osaa usein reagoida omistajansa mielialaan. Koira tietää milloin omistaja on iloinen ja milloin surullinen. Ei ole ihme, että älykkäät hännänheiluttajat ovatkin usein omistajiensa parhaita ystäviä.