Luonnon valeasu on upea – toukka esittää käärmettä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Suurella osalla hyönteisten toukkia tärkein puolustusmekanismi on maastoutuminen ja sulautuminen ympäristöön. Vain muutamilla yksilöillä on maastoutumisen lisäksi jokin erikoisominaisuus, joka pitää uhat loitolla.

Tiikeri-ritariperhosen toukka on yksi näistä poikkeuksista. Toukka on erinomaisen maastoutumisensa lisäksi hyvä esittämään toista eläintä, nimittäin käärmettä. Kun toukka tuntee olonsa uhatuksi, näyttää se tuntosarvensa, jotka muistuttavat käärmeen kieltä.

Puolustautuva toukka heiluttelee tuntosarviaan aivan kuin se olisi pieni käärme, joka näyttää kieltään. Uhattuna toukka pyrkii osoittamaan tuntosarvensa kohti hyökkääjää. Harmiton ja pieni perhosen toukka ei onnistu hämäämään ihmisiä, mutta muita luonnossa eläviä se varmasti onnistuu huijaamaan.