Ajattelitko ostaa angoravillapaidan? Järkyttävä video voi muuttaa mielesi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Monien ihmisten suosimien vaatteiden ja asusteiden materiaalit saadaan yhä edelleen melko kyseenalaisilla tavoilla. Puolitoista vuotta sitten eläinsuojelujärjestö PETA julkaisi videon, joka paljasti miten karmaisevalla tavalla angoravilla kerätään eläimiltä.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Suomen hyytävässä talvessa angoravillaiset paidat tuovat usein kaivattua lämpöä, mutta lämpöä edeltää angoravillan tuskallinen kerääminen. Kiina tuottaa 90 prosenttia maailman angoravillasta, joten suuri osa myös Suomessa myytävistä angoratuotteista on todennäköisesti valmistettu kiinalaisesta villasta.

Eläinoikeusjärjestö PETA julkaisi kiinalaisesta angoravillatuotannosta salaa kuvatun videon, jossa nähdään miten elävät kanit sidotaan kolmen kuukauden välein jaloistaan kiinni penkkiin ja niiden villa revitään tupoittain irti nahasta. Kanit luonnollisesti huutavat pelosta ja kivusta.

Nyt video on ylittänyt 1,5 miljoonaa katselukertaa. Monet vaatealan yritykset luopuivat heti paljastuksen jälkeen angoravaatteista, ja nyt PETA on päivittänyt pitkää listaansa yrityksistä. Angorasta ovat luopuneet ainakin Gina Tricot, H&M, Tiger of Sweden, Peak Performance, C&A, Forever 21, Espirit, Gap, Levi Strauss & Co, Marc O’Polo, Mexx, Puma, Vans ja Volcom.